Майже 200 конгресменів позиваються проти Трампа у зв’язку з доходами його бізнес-імперії

Понад 190 конгресменів-демократів позиваються проти президента США Дональда Трампа у зв’язку з доходами його бізнес-імперії. Конгресмени закидають йому отримання грошей від урядів іноземних держав. Демократи вказують, що отримання таких платежів без схвалення Конгресу США порушує конституцію. Позов подали в середу, 14 червня, пише DW.

“Відмова президента ознайомити нас із цими коштами, надати інформацію про виплати та надходження, які він отримує, означає, що ми не можемо виконувати свою роботу. Ми не можемо схвалити те, чого не знаємо”, – цитує інформагенція Reuters сенатора Річарда Блументаля, який входить до групи конгресменів, що подали позов.

Конгресмени вказують, що Трамп не оприлюднив свою податкову декларацію, тому немає змоги оцінити масштаб платежів, які бізнес Трампа отримав від іноземних урядів, передає інформагенція AP.

12 червня судовий позов аналогічного змісту проти Трампа подали генеральні прокурори штату Меріленд та федерального округу Колумбія, у який входить столиця країни Вашингтон. Генпрокурори вважають, що президент порушив антикорупційні статті конституції США і не виконав обіцянку відділити діяльність на посаді глави держави від приватних інтересів попри те, що формально передав свій бізнес в управління синів.

Ще один позов проти Трампа подала неурядова організація “Громадяни за відповідальність та етику у Вашингтоні” (CREW).

Трамп назвав ці претензії політично вмотивованими. У групі компаній Трампа стверджують, що надали міністерству фінансів інформацію про платежі від урядів іноземних держав.

За даними The Washington Post, ідеться про мільйони доларів США, які компанії Трампа отримали після початку його каденції на посаді президента.

Нагадаємо, 3 квітня Центр по дослідженню корупції та організованої злочинності (OCCRP), Міжнародний консорціум журналістських розслідувань (ICIJ), а також сайти світових ЗМІ опублікували великий матеріал, в якому йдеться про численні офшорні компаніїї, що використовуються лідерами держав, політиками і відомими спортсменами. У матеріалах ICIJ також згадується президент України Петро Порошенко, який створив у 2014 році офшорні компанії.

6 квітня президент України Петро Порошенко заявив, що основною метою створення компанії Prime Asset Partners Limited на Британських Віргінських островах було створення спеціального підприємства (SPV) для передачі бізнесу в управління банку Rothschild, а не мінімізація податкової бази, як у інших учасників скандалу Panama papers.

Нагадаємо, що 14 січня 2016 року президент України Петро Порошенко заявив, що передав свою частку в корпорації “Рошен” в траст, який заснований на моделі “сліпий траст“.