НАБУ розказало подробиці затримання помічника нардепа Розенблата

За словами директора Національного антикорупційного бюро України Артема Ситника та керівника Спеціалізованої антикорупційної прокуратури Назара Холодницького, представниця іноземної фірми звернулась до нардепів Максима Полякова від фракції “Народний фронт” та Борислава Розенблата БПП аби допомогли видобувати бурштин.

“Представниця запропонувала внести відповідні зміни в податковий та митний кодекси. Звернулись до Полякова, той вже потім до Розенблата. Відповідні правки були внесено. Лише за реєстрацію законопроекту нардепи отримали 15 тисяч доларів. Окрім названих нардепів долучили помічника депутата з Радикальної партії“, – сказав Холодницький.

Потім, зазначили прокурори, Розенблат сам звернувся до представників фірми і запропонував під виглядом рекультивації земель видобувати бурштин.

“Бурштин мали реалізовувати через офшорну фірму, власницею якої стала сестра Розенблата (Олена, – ред.). І вже учора було вилучено 104 кг бурштину, який мав йти по даній схемі”, – зазначив Холодницький.

За словами Холодницького, це перша операція із залученням офіцерів під підкриттям. Допомагали агенти американських спецслужб.

Підозри оголошено 6 особам за двома статтями:  нардепам групи “Депутатський контроль”,  помічникам та одному охоронцю.

“Ми звернулись в Генпрокуратуру аби та зробила подання  до ВР щодо зняття недоторканості з даних нардепів”, – сказав Ситник.

Нагадаємо, раніше ЗМІ повідомили, що в одному з ресторанів Києва співробітники НАБУ затримали охоронця народного депутата Борислава Розенблата за підозрою в отриманні хабара. При ньому були $200 тис.

За словами самого Розенблата, це провокація, яка направлена на те, щоби знівелювати результати його діяльності у сфері легалізації бурштину.