Пожежні насоси – принцип роботи

Насоси для пожежогасіння є найбільш важливими і складними пристроями для ліквідації вогнища загоряння. 

Вони перекачують воду з цистерни або водойми прямо до палаючого об’єкту. Існує багато видів протипожежних насосів, що відрізняються конструкцією, принципом дії і тиском, що вони створюють. Велика розмаїтість пов’язана з тим, що їх виробництвом займалися багато інженерів з різних країн протягом багатьох років. Тermoprom – пожарные насосы.

Дане обладнання постійно вдосконалюється. 

Пожежні відцентрові насоси всмоктують воду за допомогою інерційної сили. Вони незамінні в гасінні вогню. Призначення відцентрових агрегатів – подача рідини або піни для гасіння, створення вакууму і прокачування води в трубопроводах. Не дивлячись на різну будову таких насосів, всі вони мають загальні характеристики, а саме: обсяг рідини, що подається, або інших речовин для гасіння вогню за одиницю часу (подача вимірюється в літрах за секунду або кубічних метрах за секунду). Висота підйому струменя або натиск, вимірюється в метрах. Визначається за показаннями манометра або вакууметра. Висота всасування – відстань між поверхнею води і горизонтальною віссю.

З метою гасіння пожежі використовуються різні види насосів. Залежно від принципу дії, пожежний насос ПН може бути: 

Об’ємним: поршневий; шестерінчастий; пластинчастий; водокільцевий. 

Динамічним: струменевий; газоструйним; водострумнним. 

Тангенціально-дисковим: вихровим; рідинного тертя; інерційним; клапанно-вібраційним. 

Лопатевий: осьовим; відцентрово-осьовим; відцентровим. 

Пожежна насосна станція в роботі. Насос об’ємного гідравлічної дії переміщує рідину шляхом почергового зменшення і збільшення обсягу камери. З одного в інший обсяг рідина перетікає і виштовхується. Найвідомішим підвидом об’ємного насоса є поршневий. Для ліквідації невеликого вогнища загоряння застосовується ручний пожежний агрегат з поршневим принципом роботи. Динамічні пристрої всмоктують рідину за допомогою сил інерції. Динамічний насос може перекачувати брудну воду. Оскільки відбувається безперервне всмоктування рідини, шуму створюється менше, ніж при використанні об’ємних механізмів.