Російський антивірусник “Лабораторія Касперського” може шпигувати на користь Москви, – сенатори США

Співробітники ФБР навідалися до помешкань щонайменше десятка працівників американського офісу російської ІТ-компанії «Лабораторія Касперського».

Про це із посиланням на поінформовані джерела пише Reuters, інформує Укрінформ.

Американські спецслужби вважають, що компанія і її президент тісно пов’язані з російськими політичними і розвідувальними посадовими особами, принаймні, з 2012 року, коли значні кадрові зміни в рядах виконавчих фірм привели компанію до зв’язків з трьома основними розвідувальними службами Росії.

«Агенти ФБР у кількох містах США навідалися до помешкань працівників «Касперського», однак ордерів на обшук видано не було», – стверджують співрозмовники агентства.

У «Лабораторії Касперського» підтвердили факт спілкування представників ФБР із деякими її американськими співробітниками, назвавши це «бесідами належної обачності».

Reuters нагадує, що минулого року представники розвідувальних служб США у свідченнях перед Сенатом визнали, що переглядають практику використання на робочих комп’ютерах програмного забезпечення від «Лабораторії Касперського».

«Законодавці висловили занепокоєння, що Москва може використовувати продукцію компанії для вторгнення у американські комп’ютерні мережі», – йдеться у матеріалі.


“Зв’язки між “Лабораторією Касперського” й Кремлем дуже тривожні. «Лабораторії Касперського» не можна довіряти в плані захисту критичної інфраструктури, особливо комп’ютерних систем, життєво важливих для безпеки нашої країни»“, – кажуть американські сенатори.

Агентства ФБР у вівторок відвідало, принаймні, десяток співробітників Касперського, задавши питання про діяльність компанії в рамках контррозвідувального розслідування, повідомили NBC News декілька джерел, знайомих з цим питанням.

За словами цих джерел, в класичній тактиці розслідування ФБР агенти відвідали будинки співробітників в кінці робочого дня в декількох місцях на східному і західному узбережжях.

В даний час немає вказівок на те, що запит є частиною розслідування про втручання Росії у вибори в США. Касперський давно цікавить уряд США.

За словами офіційних осіб США, комп’ютерне програмне забезпечення Касперського широко використовується в Сполучених Штатах, і його власник мільярдер – Євген Касперський має тісні зв’язки з деякими російськими розвідниками. Він закінчив в 1987 році в Інституті криптографії, телекомунікацій та комп’ютерних наук, який був підтримуваний КДБ.

Згідно публічних документів, «Лабораторія Касперського» заплатила колишньому раднику з національної безпеки Майклу Флінну 1150 доларів США в 2015 році за кібербезпеку, але це не було предметом опитування ФБР, – повідомляють джерела.

Агенти ФБР повідомили співробітникам Касперського, що у них немає проблем, і що Бюро просто збирає факти про те, як працює Касперський, в тому числі в якій мірі операції в США в кінцевому підсумку повідомляються Москві.

Касперський продає програмне забезпечення для кібер-безпеки для бізнесу і уряду в США, хоча співробітники розвідувальних органів вже багато років попереджають, що у компанії є зв’язки з Росією. «Лабораторія Касперського» прагнула підняти свій американський профіль за допомогою корпоративних спонсорів, в тому числі Національного громадського радіо.

«Я б не помістив їх продукти на свій комп’ютер, навіть якби ви заплатили мені», – сказав колишній високопоставлений співробітник американської розвідки.

У заяві «Лабораторія Касперського» заявила, що «не має ніяких зв’язків ні з якими урядами, і компанія ніколи не допомагала і не допомагала жодному уряду в світі з його зусиллями по кіберсессіі». Компанія має 20-річну історію в галузі ІТ-безпеки, завжди дотримуючись найвищих етичних ділових практик, і «Лабораторія Касперського» вважає абсолютно неприйнятним, що компанія несправедливо звинувачується без будь-яких переконливих доказів на підтримку цих помилкових тверджень.

«Лабораторія Касперського» доступна для надання допомоги всім зацікавленим урядовим організаціям в проведенні будь-яких поточних розслідувань, і компанія вважає, що більш глибоке розслідування діяльності «Лабораторії Касперського» підтвердить, що ці твердження є необґрунтованими».