​У Кодні впорядкували братську могилу учасників гайдамацького повстання “Коліївщина”

Активісти осередку Національного Корпусу Житомир 11 червня впорядкували Братську могилу учасників повстання «Коліївщина» у селищі Кодня. 

На території комплексу були встановлені просторі лави та стіл із надписом «Героям Коліївщини». 

“Тепер кожен, хто прийде вшанувати пам’ять українських Героїв, матиме змогу відпочити та залишитись на довше. В силу подій, які відбуваються насьогодні в нашій державі, кожен свідомий українець повинен знати, пам’ятати та аналізувати історичне минуле рідного народу, адже саме завдяки героїчним подвигам наших предків, сучасні покоління мають честь та право називати себе українцями“, – зазначили учасники.

Як відомо, 14 квітня 1768 року було розпочато легендарне повстання гайдамаків. Повстання під назвою «Коліївщина» від самого початку було очолено військово-аристократичним елементом. Кістяк повстанців склали козаки, які були представниками воїнського стану та були рішуче налаштовані стати на захист українців. 

Лідером Коліївщини став Максим Залізняк та його помічник Іван Ґонта. 

Селяни, які масово приєднувались до повстання, прагнули чесно завоювати права та вільності зі зброєю в руках. В історії України Коліївщина стала найвищим етапом гайдамацького руху та залишила героїчний приклад боротьби для нащадків. 

До 200-ліття гайдамацького повстання на околиці Кодні, що на Житомирщині, на козацькому кургані-могилі, оточеною щільним рядом дерев, у 1968 році було встановлено монумент пам’яті учасників «Коліївщини».Варто не забувати про героїчні подвиги наших предків та завдячувати за величні приклади мужності, залишені в українській історії.