В Україні пропонують різко знизити ставку ПДВ

Заявлена переорієнтація фіскальних органів зі збору максимальних сум до бюджету на зручність для бізнесу дає перші плоди. Експерти розробили нову модель адміністрування ПДВ. Зокрема, директор Інституту соціально-економічної трансформації, експерт РПР Ілля Несходовський запропонував Мінфіну розглянути Концепцію ПДВ 10/20.

За його словами, введення електронного адміністрування ПДВ та автоматичного відшкодування податку вже дозволило ліквідувати багато схем, пов’язаних з цим податком.

Суть нинішніх пропозицій зводиться до того, щоб скоротити вдвічі ставку ПДВ (з 20% до 10%), яка нараховується у виробничому ланцюжку аж до моменту реалізації її кінцевому споживачеві. І тільки тоді стягувати повну ставку в 20% з вартості реалізації.

Простіше кажучи, при покупці в магазині буханки хліба, повну ставку ПДВ в ціні товару сплачує кінцевий споживач, який сам не є платником податку. І якщо раніше магазин перераховував суму податку в момент оплати за товар постачальника, то тепер – після покупки цього товару в магазині.

«Таким чином, платити офіційно ПДВ по всьому ланцюжку виробництва і реалізації продукту за ставкою 10% підприємствам буде вигідно. Тому що тільки в разі кінцевого продажу неплатнику податку буде сплачується повна ставка», – вважає Ілля Несходовський.

За його словами, система електронного адміністрування ПДВ дозволяє чітко визначати кому (платнику або неплатнику ПДВ) проданий товар. І разом з тим істотно знижується податковий тиск на бізнес, який щось виробляє.

У підсумку виграє і бюджет, так як в кінці ланцюжка вийде та ж сума податку, що і при нинішній системі, і бізнес, який зможе зберегти обігові кошти.

«Якщо хтось захоче накопичувати товарні ресурси і не продавати їх (щоб не платити за ставкою 20%), то система автоматично визначить такого «накопичувача» і до нього можна буде нагрянути з перевіркою», – розповів Ілля Несходовський.

У Мінфіні вважають ідею розумною, проте турбуються про те, що на початковому етапі впровадження нової системи адміністрування ПДВ виникне касовий розрив у розмірі 120 млрд грн, який треба буде чимось закрити.

«До того ж є побоювання, що наш народ придумає нові схеми, які не дозволять в майбутньому закрити такі втрати. Тому дане питання ще вимагає обговорення», – зазначив начальник управління митної політики Міністерства фінансів Олександр Москаленко.

За матеріалами UBR