​Віталій Касько: Дуже хотілося б, щоб усі народні депутати жили без недоторканності

«Дуже би хотілося, щоб усі народні депутати жили без депутатської недоторканності, загальної недоторканності за вчинення будь-яких діянь, тому що навіть більшість тих депутатів із коаліції, які балотувалися, вони свої програми будували на тому, що знімуть депутатську недоторканність. І потрапили у парламент завдяки таким гаслам».

Про це на каналі ЗІК в ефірі програми «Перші про головне. Коментарі» заявив заступник генерального прокурора України (2014-2016 рр.) Віталій Касько.

«Треба враховувати, що ця процедура – отримання дозволу на зняття депутатської недоторканності – це одна і така доволі формальна стадія у кримінальному провадженні щодо окремої категорії осіб, у цьому випадку щодо народних депутатів. Комітети ВРУ не вирішують питання про винність чи невинуватість особи, вони не вирішують питання про належність, достатність і допустимість доказів. Вони приймають доволі формальне рішення. Тому мені здається, що говорити про те, чим зараз закінчаться ці кримінальні провадження, дуже і дуже рано», – зазначив Віталій Касько.

Гість програми нагадав, що у 2014-2015 роках усі були свідками звернень щодо подань на зняття депутатської недоторканності, які нічим не закінчилися.

Тож Віталій Касько закликав дати юридичним процедурам попрацювати, щоб побачити, що саме пред’являють і якими доказами це підтверджують.

«Дуже би хотілося, щоб усі народні депутати жили без депутатської недоторканності, загальної недоторканності за вчинення будь-яких діянь, тому що навіть більшість тих депутатів із коаліції, які балотувалися, вони свої програми будували на тому, що знімуть депутатську недоторканність. І потрапили у парламент завдяки таким гаслам. На сьогоднішній момент така недоторканність існує, вона не зведена хоча б до функціональної недоторканності, яка пов’язана саме із депутатською діяльністю, а залишається загальною. Тому, я думаю, що це ще одна проблема», – вважає гість програми.

Нагадаємо, ГПУ хоче притягнути до відповідальності п’ятьох народних депутатів: Борислава Розенблата, Максима Полякова, Євгена Дейдея, Андрія Лозового та Олеся Довгого.