Встановлюємо і обираємо стабілізатор правильно

Стабілізатор необхідно підключати до мережі після лічильника і перед розподільними автоматичними вимикачами, тому, як правило, в квартирах вони встановлюються в передпокоях і на сходових клітинах, а також різних коморах і т.д.

Найважливіше правило – стабілізатор повинен охолоджуватися, тому його неприпустимо встановлювати в закритих наглухо шафах або іншим чином закривати вентиляційні отвори в корпусі. 

Так само варто врахувати, що при певних умовах всі типи стабілізаторів можуть створювати шум, тиристорні менше, релейні або сервоприводні більше, але фактично всі. Тому не варто ставити їх поруч зі спальнею або місцем відпочинку. Так само необхідно обмежити доступ дітей, так як всередині апарату висока напруга, а в корпусі є вентиляційні отвори, в які діти можуть що-небудь засунути. Установка стабілізаторів на вулиці можлива тільки за умови монтажу всередині погодозахисної електрошафи. Установка в неопалюваних приміщеннях можлива при відсутності вогкості.

Тиристорний або сімісторний стабілізатор – що краще?

По суті, для споживача різниці немає. Хоча більше детальніше можуть розповісти фахівці stab.expert. Та все ж, де малі струми, там частіше використовують сімістори, на струми понад 40А – тиристори, в силу того, які доступна елементна база диктує конструкторам технічні рішення. Фактично для споживача різниці немає. Як виняток можна відзначити що тиристори витримують великі струми короткого замикання ніж сімістори, але це справедливо для моделей понад 50А. Тобто якщо у вас можливі часті короткі замикання в мережі рекомендується ставити моделі з робочим струмом від 50А, але ця порада носить рекомендаційний, а не обов’язковий характер.

Сервопривідні стабілізатори поступово йдуть з ринку – витісняються бюджетними серіями сімісторних стабілізаторів, які фактично зрівнялися з ними в ціні. При рівних потужностях і близьких цінах сімісторні, все ж, мають незаперечні переваги – швидкість реакції і відсутність рухомих частин, які потребують обслуговування. Тут вибір очевидний. Релейні стабілізатори в силу своєї ціни, навіть не дивлячись на низьку надійність, користуються попитом, особливо в діапазоні потужностей до 3 кВт.