Як надовго зміцнився курс гривні

Долар дешевшає три місяці поспіль. З початку року обмінний курс зміцнився більш, ніж на 6%. 

Станом на понеділок, 26 червня, офіційний курс встановлений на рівні 26,03 грн\$. У банківських відділеннях долар можна купити в середньому за 25,89 грн\$. 

В чому причина довгострокового зміцнення національної валюти, і коли долар знову почне дорожчати.

Експортери підтримали курс

Зміцненню курсу гривні в першій половині року традиційно сприяли сезонні чинники. З одного боку в весняно-літній період у імпортерів спостерігається зниження ділової активності. З іншого боку, активізуються аграрії, які забезпечують приплив експортної виручки і стабільні обсяги продажу на міжбанку.

“У минулому році українські аграрії отримали рекордний обсяг врожаю, цей фактор досі впливає на валютний ринок. Їх активні продажі будуть приносити стабільний валютний виторг до осені”, – говорить Костянтин Фастовець, аналітик інвесткомпанії Adamant Capital.

Ситуація на світових ринках для України не завжди складалася сприятливо. Однак поки сезонні фактори стримують втрати від зниження цін на основні експортні товари. 

“З початку другого кварталу ціни на пшеницю знизилися на 0,3%, на ячмінь – на 6,8%, на кукурудзу – зросли на 1,1%, на соняшникову олію – на 2,3%. Вартість залізорудної сировини обвалилася на 29%, металургійної продукції – на 5% “, – говорить Андрій Шевчишин, старший аналітик ForexClub.

Надлишок іноземної валюти також спостерігається на готівковому ринку. У травні населення продало $805 млн і купило $356 млн. А з початку року чиста купівля валюти банками досягла $982 млн. Таку статистику частково забезпечила скасування з початку року 2% пенсійного збору з операцій з купівлі інвалюти. За даними НБУ, в травні середньоденні обсяги продажів готівкової іноземної валюти перевищували $40 млн, це більш ніж удвічі більше, ніж в аналогічний період минулого року.

Нацбанк послабив хватку

Спадний тренд курсу долара дозволив регулятору без тиску на валютний ринок поповнювати свої резерви і послаблювати обмеження. З початку 2017 року чиста купівля валюти Національним банком перевищила 1 млрд доларів, а золотовалютні резерви зросли на 13,4%.

Що стосується лібералізації ринку, то за останній місяць регулятор скасував ряд адміністративних заходів для юросіб і фізосіб. Раніше Національний банк спростив виведення грошей іноземним інвесторам, а також спростив роботу компаній, що ведуть зовнішньоекономічну діяльність. Минулого тижня НБУ дозволив компаніям здійснювати власні валютні операції на умовах “форвард” без обмежень по групі Класифікатора іноземних валют, терміну та виду операції. Також Нацбанк зняв обмеження на проведення валютообмінних операцій на міжбанківському валютному ринку для фізосіб.

“Останні зміни в правилах операцій на умовах “форвард”- безумовно, крок в правильному напрямку, але вони не дуже позначаться на обсязі цього ринку. Попит на валюту в зв’язку зі скасуванням ряду обмежень збільшиться, але в цьому немає ніякої трагедії, оскільки пропозиція все одно переважає. Восени будуть спостерігатися спроби зміцнити курс долара, але якщо сприятлива для нас ситуація на зовнішніх ринках кардинально не зміниться, особливих ризиків для курсу гривні учасники ринку не бачать”, – говорить Сергій Куриленко, член наглядової сові та банку Глобус.

Прогноз на осінь

Банкіри припускають, що позитивна динаміка на валютному ринку призведе до подальших послаблень з боку НБУ. 

“Тренд досить міцної гривні в межах 26 грн\$ в найближчі місяці буде тривати, і саме цей факт дозволить регулятору і надалі поступово проводити політику лібералізації ринку”, – говорить Олег Курінний, директор казначейства банку Кредит Дніпро.

Ближче до осені зміцнення гривні  ставатиме через погіршення ситуації на сировинних ринках. На курсі може відбитися відкладений негативний ефект від блокади ОРДЛО. Перед опалювальним сезоном активізуються імпортери, що традиційно призведе до корекції ринку. 

Крім того, бюджет 2017 року передбачає середньозважений річний курс на рівні 27,2 грн\$. Нинішній показник відстає від бюджетного майже на 4%, вихід на урядовий прогноз передбачає неминуче подорожчання долара. Експерти ринку вважають, що зміцнення гривні вже досягло своїх пікових рівнів, в серпні курс стабілізується і перейде в фазу девальвації.

“Вважаємо, найближчий місяць або півтора курс буде триматися в діапазоні 26-26,5 грн\$. У другій половині серпня курс буде рухатися до позначок 27-27,2 грн\$, і до осені перейде в діапазон 27-28,5грн\$ “, – говорить Андрій Шевчишин.

За матеріалами Ліга.нет