Зустріч Трампа та Порошенка: що отримає Україна

20 червня Президент України Петро Порошенко провів декілька важливих зустрічей у Сполучених Штатах Америки. На своєму офіційному інтернет-представництві, а також у соціальних мережах Президент відзвітував, що обговорювалося та вирішувалося на цих зустрічах.

З Міністром енергетики США Ріком Перрі обговорили питання реалізації спільних проектів у атомній енергетиці, галузі видобутку енергоносіїв в Україні. З Міністром оборони США Джеймсом Меттісом обговорили пріоритетні кроки з метою зміцнення оборонного потенціалу України. 

З Президентом групи Світового банку Джим Йонг Кімом привітали ухвалення напередодні стратегічного документу співробітництва на 2017 – 2021 роки, який спрямований на підтримку українських реформ. З Державним секретарем США Рексом Тіллерсоном скоординували позиції щодо припинення російської агресії. З Директором-розпорядником МВФ Крістін Лагард обговорили стан впровадження структурних реформ в Україні, зокрема про проведення збалансованої пенсійної реформи та продовження боротьби з корупцією. 

А під час зустрічі з Президентом США Дональдом Трампом Петро Порошенко отримав підтвердження, що санкції з РФ не будуть зніматись до тих пір, поки не буде повернуто Крим та не припиниться російська агресія проти України, – про що повідомляє офіційне інтернет-представництво Президента України.

По завершенню всіх дипломатичних зустрічей у Білому Домі Президент зазначив у своєму зверненні: «Порядок денний зустрічей в Білому Домі був дуже широкий. Я задоволений результатами перемовин і вдячний нашим партнерам за підтримку України. Ми отримали тверду підтримку з боку Сполучених штатів, підтримку і щодо суверенітету, територіальної цілісності і незалежності нашої держави. І чітку підтримку в продовженні реформ в Україні».

А тим часом в Україні

Однак, чи не залишуться всі ці перемовини просто словами, а також чи дійсно принесе це користь і покращення життя звичайним українцям? Адже проведені реформ в Україні місцями були лише «для галочки» та звіту перед ЄС та США.

Так само розмова Петра Порошенка з Директором-розпорядником МВФ Крістін Лагард про пенсійну реформу та боротьбу з корупцією в Україні не дає ніяких гарантій громадянам України. Бо поки  одна з найбільших проблем – корупція і досі залишається невирішеною. Все, що ми чуємо про результати боротьби з корупцією – це те, як когось арештовують, а потім тихенько відпускають за відсутністю доказів чи внесення застави. Зате члени НАЗК спокійно виписують собі премії, які в декілька разів перевищують їхні зарплатні, і все було б нічого, якби ці премії дійсно було за що давати.

А говорити про повну підтримку США для України все ж таки зарано, адже одинична коротка зустріч Порошенка і Трампа ще не може бути гарантією, що думка Президента США не зміниться. Нагадаємо, що ще зовсім нещодавно Дональд Трамп у своїх поглядах схилявся до підтримки Росії. 

До того ж, ще не відбулася зустріч Трампа з Путіним, яка також повинна роз’яснити позицію США відносно конфлікту між Україною та Росією. Тож, доки слова не є втіленими у дію, робити якісь остаточні висновки рано.

Юлія Оріховська