​Британська компанія вирощує з дерев меблі

Британська компанія Full Grown знайшла надиво простий спосіб створення дерев’яних меблів. Живі дерева приймають форму каркаса, повільно перетворюючись на предмети меблів.

Молоді дерева обрізають і направляють в потрібні сторони, надаючи їм форму. На певних етапах гілки з’єднують разом. На виході виходить матеріал з цільного шматка дерева без будь-яких з’єднань.

Після надання стовбуру потрібної форми, йому дається час на дозрівання. Потім матеріал знімають з каркаса і обробляють.

Оскільки меблі створюється з цілісного шматка дерева твердої породи, робочий процес може тривати довше, ніж звичайно. Зате у готових виробів немає слабких місць, так як відсутні з’єднання.

Весь процес вирощування стільця з нуля займає від чотирьох до восьми років, в залежності від використовуваної деревини. Такий спосіб створення меблів може здатися надто витратним в плані часу, але варто пам’ятати про те, що в результаті виходить неповторні меблі, з композицією з суцільного масиву дерева зі збереженням його природної структури і форми.

Засновник Full Grown Гевін Манро почав експериментувати з меблями з живих дерев в 2006 році. Винахідник називає це органічною 3D-печаткою з використанням повітря, грунту і сонця в якості вихідних матеріалів.

Перший прототип був далекий від досконалості, але з часом Манро удосконалив процес виробництва меблів з цільної деревини.

Навесні 2008 року Full Grown висадила 3000 дерев в містечку Уірксворт англійського графства Дербішир, перетворивши невелику ділянку землі в меблеву фабрику. В даний час на території вирощується близько 400 предметів меблів.

Перші стільці Full Grown запустила в продаж в середині 2017 року, а підвісні світильники і рамки для дзеркал «підростли» та продаються вже з 2016 року. Перша партія дизайнерських меблів була випущена в строго обмеженій кількості і доступна тільки поціновувачам унікальних творів мистецтва.

Стільці пропонують за ціною 2 500 фунтів (3 760 доларів) за екземпляр, в той час як лампи – від 1000 до 1500 фунтів.

В Україні для поціновувачів гарних меблів працює інтернет-магазин StylBest. Магазин досить молодий. але вже зарекомендував себе на ринку. Виготовляє шикарні корпусні меблі.