Центр крові потрібно підтримати виділенням коштів на витратні матеріали, – Володимир Ширма

Голова обласної ради Володимир Ширма 6 липня відвідав Житомирський обласний центр крові та ознайомився з його діяльністю.

Головний лікар закладу Анатолій Чугрієв розповів про технології заготовлення, зберігання і безпеки донорської крові та її компонентів, про стан приміщень і обладнання комунального закладу, а також про проблеми, які наразі існують у центрі.

Зокрема, відсутні кошти на придбання відповідних одноразових систем для проведення процедури забору тромбоцитів з вени донора. Вартість одного набору – понад 5 тис грн, а у рік таких наборів потрібно 360 штук.

Також простоює обладнання, що придбано за кошти японського уряду і яке призначене для перевірки крові на наявність 4 видів інфекції, зокрема, СНІДУ, гепатиту В, С та сифілісу. Працівники центру не мають можливості використовувати цей апарат для досліджень через відсутність реактивів і витратних матеріалів та коштів на їхню закупівлю, їм доводиться проводити такі дослідження застарілими методами.

«Погоджуюсь, що центр крові потрібно підтримувати, принаймні на тому рівні, на якому він зараз функціонує. Заклад майже повністю забезпечує компонентами крові медичні заклади області, що важливо і необхідно для здоров’я та життя пацієнтів. Будемо звертатися до депутатів з проханням підтримати заклад та виділити кошти для закупівлі необхідних витратних матеріалів», – підсумував голова обласної ради.

Житомирський обласний центр крові займається виготовленням 48 компонентів та більше 5 препаратів крові, щорічно приймає більше 12 тис. донорів, проводить майже 75 тис. лабораторних обстежень. Центр має свої філії у Новограді-Волинському та в Коростені.

1acentrkr2

1acentrkr3

1acentrkr4

1acentrkr5

1acentrkr6

1acentrkr7

1acentrkr8

1acentrkr9

1acentrkr10

1acentrkr11

1acentrkr12

Прес-служба обласної ради