Чотири арабські країни звинуватили Катар в порушенні таємної угоди про безпекове співробітництво

Чотири арабські держави оприлюднили спільну заяву, у якій звинуватили Катар у порушенні секретної угоди, що була укладена членами Ради співробітництва арабських держав Перської затоки кілька років тому.

Про це повідомляє Reuters, інформує Європейська правда.

Ідеться про угоду, укладену 2013 року. Донедавна її зміст не публікувався, однак у понеділок документ вперше опублікував телеканал CNN.

У спільній заяві Бахрейн, Єгипет, Саудівська Аравія і Об’єднані Арабські Емірати, які оголосили ізоляцію Катару, заявили, що публікація угоди “підтверджує, що Катар не виконав свої зобов’язання”.

Чотири арабські держави стверджують, що у договорі 2013 року Катар пообіцяв не втручатися в політику своїх сусідів.

Катар відхилив звинувачення і сказав, що чотири країни намагаються нав’язати йому власні погляди на свою зовнішню політику.

Як пише Reuters, у договорі 2013 року сторони погодилися утримуватися від підтримки будь-яких “політичних течій, що становлять загрозу для будь-якої країни-члена Ради співробітництва арабських держав Перської затоки”, і передбачали, що лідери руху “Брати-мусульмани”, які не є громадянами країн Ради, покинуть цей район.

Як відомо, Саудівська Аравія, Єгипет, Об’єднані Арабські Емірати та Бахрейн, які розірвали дипломатичні та економічні зв’язки з Катаром та звинуватили його у підтримці тероризму, висунули список вимог Катару, що складається з 13 пунктів.

Від Катару вимагають розірвати дипломатичні зв’язки з Іраном, закрити військову базу Туреччини на своїй території та закрити телеканал “Аль-Джазіра”.

Катар неодноразово відкидав звинувачення та заявляв, що не буде виконувати вимог, адже вони порушують його суверенітет.