ГПУ відкрила кримінальне провадження щодо колишніх власників Приватбанку

Генеральна прокуратура України відкрила кримінальне провадження щодо колишніх власників Приватбанку (Київ) за доведення фінустанови до неплатоспроможності. Про це повідомив глава правління банку Олександр Шлапак на прес-конференції у вівторок, 4 липня, пише Тиждень.

“Генпрокуратура сьогодні вперше відкрила кримінальні справи за ст. 218 і 220 – доведення банку до неплатоспроможності”, – заявив він.

Шлапак уточнив, що мова йде про кредити 36 компаніям на 133 млрд грн, які були видані в жовтні-листопаді 2016 року і за рахунок яких були погашені кредити 193 інших позичальників банку, більше половини яких мали ставку 12-12,5% річних з прив’язкою до курсу долара і реальні застави.

Глава правління зазначив, що ставка за новими кредитами склала 10,5% річних, тоді як кредитний комітет банку затвердив ставку 34% річних, а банк залучав кошти Нацбанку України під 22%, у фізосіб – під 19%, у юросіб – під 14, 2%.

“Це вершина фінансової піраміди ПриватБанку”, – додав Шлапак.

За його словами, практично всі нові позичальники не вели господарську діяльність, були створені менше року тому і мали негативний фінансовий стан.

Глава правління уточнив, що всі 36 кредитів були підписані колишнім главою правління (на той момент Олександром Дубілетом – ред) з перевищенням повноважень. Нацбанку надавалися недостовірні дані за непокритим кредитним ризиком і несформованим резервом, а позичальники не перевірялися на зв’язаність, їх фінансове становище штучно завищувалося.