Ірина Костюшко та її «Зоря» планують побудувати на Житомирщині льонопереробний завод

В стратегічні плани агрокомпанії «Зоря» на найближчі 5 років входить побудова нового льонопереробного заводу на Житомирщині.

Про це в ефірі телеканалу СК1 повідомила власниця компанії «Зоря» Ірина Костюшко.

«Колись Україна задовольняла 1/6 світової потреби у льоноволокні. У 90-х роках Україна щорічно виробляла 130 тис тон льоноволокна, тоді як світова потреба складала 600 тис тон. Тож зараз у нас для цього є і традиції вирощування, і земельні можливості. Це з однієї сторони. З іншої – виробництво льоноволокна на власному заводі – це і є та сама омріяна додана вартість, виготовлення кінцевого продукту, нові робочі місця», – сказала Костюшко.

Власниця підкреслила, що має стратегію розвитку бізнесу на п’ять років, де ключовий пункт – побудова нового льонопереробного заводу на Житомирщині.

«Наша компанія отримала сертифікат органічного виробництва, земля має оброблятися без використання мінеральних добрив. З нашого насіння льону ми вже робимо олію, тож наступний крок – виготовлення льоноволокна та тканин», – повідомила Костюшко.

Власниця агрокомпанії наголосила, що українські товари органічного походження користуються попитом як на внутрішньому ринку, так і широко використовуються для експорту.

«Ми бачимо свою перспективу, але головне для нас – відродження традицій льонарства в Україні, широка популяризація в суспільстві продукції з льону, а це і олія, і текстиль, і косметика, і фармацевтика. Про це ми будемо знову говорити на третьому за рахунком Фестивалі льону, який цього року виходить вже на міжнародний рівень. Свято відбудеться 26 серпня у с.Стремигород Коростенського району Житомирської області. Тож запрошую на фестиваль, все буде органічно!» – сказала Костюшко.