Країни модернізують ядерну зброю і неготові від неї відмовитись – експерти

Хоча кількість атомної зброї в світі продовжує знижуватися, провідні ядерні держави активно інвестують в її модернізацію, повідомляє DW, посилаючись на доповідь інституту SIPRI, представленому в понеділок, 3 липня.

За даними SIPRI, в 2017 році в світі налічується 14 935 ядерних боєголовок (в 2016 році ця цифра становила 15 395). 93 відсотки світового ядерного арсеналу припадає на частку двох країн: Росія має в загальній складності 7 000 ядерними боєголовками і США – 6 800, з них на озброєнні знаходяться відповідно 1 950 і 1 800. Іншу частину ділять сім держав: Франція, Великобританія, Китай, Індія, Пакистан, Ізраїль і Північна Корея.

Ставка на модернізацію

Хоча останнім часом в міжнародних переговорах про заборону ядерної зброї було досягнуто прогресу, всі без винятку ядерні держави як і раніше здійснюють довгострокові програми модернізації своїх стратегічних сил, пояснює експерт SIPRI Шеннон Кайл.

“Це говорить про те, що жодна з цих країн в майбутньому не готова відмовитися від свого ядерного арсеналу”, – вважає фахівець.

Наприклад, США в період з 2017 по 2026 рік готуються витратити на обслуговування та модернізацію свого ядерного арсеналу 400 млрд доларів, говориться в доповіді. А в найближчі 30 років Білий дім готовий виділити на ці цілі до 1 трлн доларів.

“Плани Вашингтона збільшити витрати на ядерне озброєння не стали для нас несподіванкою, – розповідає співробітник SIPRI Ханс Крістензен. – Нинішня адміністрація США продовжує втілювати в життя амбітний план модернізації своєї ядерної програми, представленої колишнім президентом США Бараком Обамою”.

КНДР

У 2016 році Пхеньян провів два випробувальні вибухи водневої бомби, чим викликав серйозну стурбованість міжнародного співтовариства. Потім КНДР провела кілька ракетних випробувань: метою Пхеньяна є розробка міжконтинентальної балістичної ракети, здатної досягти території США.

Втім, можливість того, що Пхеньяну дійсно вдалося створити компактну ядерну боєголовку для оснащення подібних ракет, вкрай малоймовірна. У той же час Пхеньяну цілком під силу створення мініатюрних боєголовок для оснащення ракет малої і середньої дальності, йдеться в звіті SIPRI.

“Судячи з усього, КНДР вдалося досягти технічного прогресу в здійсненні своїх ядерної і ракетної програм і, можливо, створити до 20 ядерних боєголовок”, – припускають автори доповіді. 

У той же час прямих доказів того, що Пхеньян володіє ядерними боєголовками для оснащення балістичних ракет, як і раніше немає.

Європа

В Євросоюзі ядерною зброєю володіють лише дві країни – Великобританія і Франція. За даними на січень 2017 року, британський ядерний арсенал налічує 215 боєголовок, більше половини з яких готові до оперативного використання в разі війни. У 2016 році парламент країни проголосував за модернізацію британських підводних човнів, оснащених ядерними балістичними ракетами “Трайдент”.

У свою чергу в арсеналі Франції є приблизно 300 боєголовок. Париж також оголосив про плани з модернізації своїх ядерних сил. До 2035 року Франція має намір ввести в експлуатацію атомну субмарину нового покоління з балістичними ракетами на борту.

Азія

Серед країн Азії найбільшим ядерним арсеналом володіє Китай: в розпорядженні Пекіна знаходяться близько 270 боєголовок. Друге місце займає Пакистан (140 боєголовок), третє – Індія (130 боєголовок).

“Китай приступив до здійснення довгострокової програми модернізації, яка, скоріше, спрямована на поліпшення якості ядерної зброї, ніж збільшення його кількості”, – сказано в звіті.

Що ж стосується Індії та Пакистану, то обидві країни нарощують арсенали ядерної зброї – на суші, на морі і в повітрі. На думку експертів SIPRI, це призведе до відчутних наслідків вже в найближчому майбутньому. 

“Індія і Пакистан настільки стрімко нарощують обсяги виробництва розщеплюючих матеріалів для виготовлення атомної зброї, що в найближчі десять років запаси ядерних озброєнь в цих країнах можуть істотно збільшитися”, – йдеться в доповіді.