Німецькі експерти консультують житомирян щодо будівництва електростанції. На розвиток є 2-3 роки

Україні цілком під силу позбутися не тільки від газової та вугільної залежності, але і від домінування атомної енергетики шляхом розвитку енергетики відновлюваної. Що потрібно, так це наявність інвесторів, готовність українських чиновників і швидкість у прийнятті рішень. Час не чекає, і це критично.

Таку думку в інтерв’ю кореспонденту Укрінформу в ФРН висловив керуючий директор компанії StellarS Consult (Франкфурт-на-Майні) Крістіан Шенвізнер (Christian Schonwiesner).

За його словами, вони розробляють два проекти. Один з них – у Житомирській області.

“Ми займаємося тим, що консультуємо українську компанію, яка займається розробкою, розвитком. Ми розробляємо 2 проекти – на 25 мегават і 10 мегават. Один – в Черкаській області, інший – в Житомирській області, в годині їзди від Києва. Це дуже конкретні речі. Зараз йде процес переговорів з міжнародним інвестором”, – каже Крістіан.

Експерт говорить, що в України є 2-3 роки на розвиток сонячної енергетики.

“За ситуації на сьогодні – 2-3 роки для Green Field проектів (сонячних установок на відкритих просторах – ред.) і сонячної енергетики. Причина – «зелений» тариф (energy feed-in tariff – економічний і політичний механізм, призначений для залучення інвестицій в технології використання поновлюваних джерел енергії – ред.). Якщо ви підключитесь після 2020 року, то отримаєте на 10% менший «зелений» тариф в порівнянні з сьогоднішнім”, – твердить він.

“Ми не знаємо, як будуть розвиватися ціни на сонячну енергетику протягом цих 2-3 років. Я сильно сумніваюся, що після 3 років це буде діяти в такому режимі, як сьогодні. Але з цінами на сьогоднішній день буде важко реалізувати подальші сонячні проекти на економічній основі після 2020 року. Тобто, більш низький «зелений» тариф при одночасно скоротився, термін оплати, як зафіксовано до кінця 2029-го, незалежно від того, коли система буде підключена до мережі, зробить ці проекти непривабливими”, – підсумував Крістіан Шенвізнер.

Нагадаємо, житомирські депутати зробили перший крок до будівництва електростанції у місті.