Олександр Коцюбко розповів як захистити свій бізнес від незаконних перевірок

“Пройшло декілька місяців з тих пір, коли ФОПи були змушені позакриватися, оплатити величезні надумані штрафи, а тут нова напасть – постанова Кабінету Міністрів України від 26.04.2017 № 295. Згідно якої, право на перевірку дотримання вимог чинного законодавства про працю надано ще органам місцевої влади.

Працівники міськвиконкому, окрилені новими можливостями, побігли по МАФам та ФОПам з перевірками, не маючі при собі належним чином оформлених документів. І були дуже здивовані, що ФОПи кажуть їм, що, оскільки на офіційному веб-сайті Держпраці відсутні рішення Мінсоцполітики про форми службового посвідчення інспектора праці, акта, довідки, припису, вимоги, перелік питань, що підлягають інспектуванню, вони не мають права щось перевіряти. 

Для того, щоб вас не турбували перевіряючі, я даю цей матеріал. Озбройтесь знаннями та гідно дайте бій неправомірним діям щодо вас. Обов’язково заведіть «Журнал обліку перевірок». Обов’язково вимагайте, що усі, хто називає себе перевіряючими, там розписувались, фотографуйте їх обличчя та службові посвідчення. До речі, Державна служба України з питань праці на своєму сайті опублікувала номери посвідчень та фото облич людей, які уповноважені здійснювати перевірки у Житомирській області.

Порядкок здійснення державного контролю за додержанням законодавства про працю, затверджений постановою Кабінету Міністрів України від 26.04.2017 № 295 (далі – Порядок).

Відповідно до Порядку, контроль за додержанням законодавства про працю здійснюється інспекторами праці.

Інспектори праці мають контрольні повноваження, які підтверджуються службовим посвідченням встановленої форми, затвердженої наказом Мінсоцполітики від 24.05.2017 № 866.

Інформацію щодо виданих посвідчень інспекторам праці можна перевірити на сайті Держпраці у розділі Здійснення державного контролю за додержанням законодавства про працю – Інформація щодо виданих посвідчень інспекторам праці або за телефоном (044) 288-10-00.

На сайті Державної служби України з питань праці ви зможете знайти номери посвідчень та фото інспекторів з праці у Житомирі та області та їх фото. Надалі даю електронну адресу http://dsp.gov.ua/informatsiia-pro-sluzhbovi-posvidchennia-inspektoriv-pratsi/Телефон гарячої консультативної лінії Державної служби України з питань праці 044-288-10-00.

Але, звертаю Вашу увагу, що форми посвідчення для інспекторів від органів місцевої влади ще немає. Також на офіційному веб-сайті Держпраці відсутні рішення Мінсоцполітики про форми акта, довідки, припису, вимоги, переліку питань, що підлягають інспектуванню. Це означає, що перевірки проводити вони не мають права.

Держслужбовці знають про це, але жага наживи зашкалює. Тому, якщо до вас завітали такі інспектори, одразу викликайте поліцію, вимагайте слідчу бригаду для того, щоби зафіксувати факт шахрайства. Не соромтеся це зробити. Посвідчення держслужбовця не дає права перевіряти бізнес.

Бажаю успіхів у вашій нелегкий праці.”

Олександр Коцюбко