Рада сьогодні може дозволити блокувати сайти без рішення суду

Сьогодні, 13 липня, в парламенті планується до розгляду законопроект, що передбачає створення реєстру заборонених сайтів і їх блокування без рішення суду, пише Ліга.нет

На порядку денному Верховної Ради значиться законопроект про протидію загрозам національній безпеці в інформаційній сфері (N6688). Автори документа – народні депутати Дмитро Тимчук, Тетяна Чорновіл та Іван Винник.

Законопроект передбачає створення реєстру заборонених сайтів. При цьому, заблокувати доступ до інтернет-ресурсу зможуть слідчий за погодженням з прокурором або прокурор. Сайти також можна буде блокувати за рішенням РНБО або суду.

Також в законопроекті наголошується, що забезпечувати блокування сайтів, а також закуповувати обладнання для цього провайдери та оператори зобов’язані за власний рахунок. Невиконання заборони загрожує штрафом на 1% від річного прибутку, а при повторному порушенні – на 5%.

“І швидше за все цей номер пройде. Я в шоці від того, що відбувається”, – написала на своїй сторінці в Facebook глава ради асоціації Телекомунікаційна палата України Тетяна Попова.