Сигнал Москві: США припиняє програму ЦРУ по навчанню і озброєнню сирійських повстанців

Адміністрація США припиняє програму ЦРУ по навчанню і озброєнню деяких сирійських повстанських угруповань. Цю інформацію, оприлюднену газетою The Washington Post, підтвердили агентству Reuters в ніч на четвер, 20 липня, два неназваних представника адміністрації США, пише DW.

За їх словами, програма, розпочата в 2013 році  Бараком Обамою, була націлена на повалення президента Сирії Башара Асада, але не привела до успіху, тому вирішено зупинити її реалізацію.

Один зі співрозмовників агентства зазначив, що цей крок став частиною зусиль Білого дому і по поліпшенню відносин з Кремлем, найважливішого союзника Асада. Джерело Reuters зазначає, що відмова від реалізації програми ЦРУ – не якась велика поступка Росії, а сигнал президенту РФ Путіну про те, що влада США прагне налагодити відносини з Москвою.

The Washington Post пише, що рішення припинити програму допомоги сирійським повстанцям було прийнято в той момент, коли Вашингтон і Москва вели переговори про припинення вогню на південному заході Сирії. Про це перемир’я було оголошено майже два тижні тому, під час саміту G20 в Гамбурзі, після першої особистої зустрічі президентів США і Росії Дональда Трампа і Володимира Путіна.

У Вашингтоні вважають однією зі слабких сторін програми те, що деякі з навчених в її рамках повстанців переходять на сторону терористичного угрупування “Ісламська держава” та інших екстремістських організацій.