Три роки потому: звільнений Слов’янськ очима житомирських журналістів

Три роки тому, 5 липня 2014 року, українські військовослужбовці звільниили від російський терористичних збройних формувань перші населені пункти північної частини Донеччини: міста Слов’янськ, Краматорськ, Дружківка, Костянтинівка та інші .

Вирішальними у цій операції стали бойові дії навколо міста Слов’янськ Донецької області. Бої за Слов’янськ тривали з квітня по липень 2014 року.

Через 4 дні  перші житомирські журналісти вирушили з тодішнім губернатором Сидором Кізіним з гуманітарною допомогою до Слов’янську.

В зону АТО відправився і журналіст Репортера.

На той час місто нагадувало Чечню у 90-і: мінімум людей, розвалені блокпости терористів, спалені автівки, міни в асфальті, позривані електричні та тролейбусні дроти.

“Запахом війни: порохом, Слов’янськ просякнутий повністю. Це перше, що відчуває кожен, хто сюди приїздить – це як карма, яка трансформує Донбас. …місцеві жителі думають про владу, Майдан, ЄС і тд., напевно теж, що і раніше. Але от українські військові, і що радує, в тому числі й житомирські, для них тепер авторитет, який вони поважають і якому точно довіряють, бо іншого в них, наразі, і не залишилось”.

Пропонуємо згадати, як це було тоді. Адже з часом ті події сприймаються просто кінострічкою, а за ними долі та історії реальних людей:

Місто просякнуте порохом та смертю. Як уживаються житомирські десантники та Слов’янськ. Спецрепортаж. Част. 1

Місто просякнуте порохом та смертю. Як уживаються житомирські десантники та Слов’янськ. Спецрепортаж. Част. 2