У першому півріччі вилов риби у Житомирській області впав найбільше по Україні – до 73%

У січні-червні поточного року спостерігається погіршення ситуації із наповненням внутрішнього ринку рибними ресурсами, яке відбулося внаслідок скорочення внутрішнього промислового добування водних біоресурсів. 

Про це пише громадська спілка “Економічний дискусійний клуб”.

За даними статистики, за 6 місяців цього року підприємствами та фізичними особами-підприємствами добуто 27,5 тис. тонн водних біоресурсів, що на 9,3% менше, ніж у відповідному періоді минулого року. 

При цьому, падіння вилову відбулося за рахунок суттєвого скорочення («мінус» 21,6%) вилову біоресурсів у виключній (морській) економічній зоні України. Натомість добування біоресурсів у внутрішніх водоймах зросло на 0,5%.

У регіональному розрізі найсуттєвіше падіння зафіксовано у Житомирській області (на 73,3%). Натомість найбільше зріс вилов риби у Хмельницькій області – на 20,2%.

Слід зазначити, що промисловим добуванням водних біоресурсів займаються у всіх регіонах України, за винятком Сумської області. Найбільший обсяг поставок риби та рибопродуктів на внутрішній ринок забезпечувала у січні-червні ц. р. Запорізька область (33,7%).

За оцінками ЕДК, разом із виловом риби у домогосподарствах, загальна пропозиції водних живих ресурсів в Україні у І півріччі цього року орієнтовно становила 47 тис. тонн, що на 15% менше, ніж торік.

За оперативними даними митниці, обсяг імпорту риби та рибопродуктів протягом 6 місяців цього року залишився на рівні І півріччя 2016 року та склав, в перерахунку на основний продукт, 157 тис. тонн. 

Близько 80% імпортних поставок рибної продукції – це риба морожена, основними постачальниками якої до України є Норвегія та Ісландія. У першому півріччі ц. р. активізувався імпорт мороженої риби із США, частка якої у загальній вартості імпорту по групі 303 УКТ ЗЕД склала майже 13%.

Експорт рибопродуктів у січні-червні 2017 року становив символічні 6 тис. тонн.

Таким чином, загальний фонд споживання риби і рибопродуктів населенням у І півріччі оцінюється у 197 тис. тонн, або у розрахунку на особу 4,6 кг, що на 4% менше, ніж у відповідному періоді 2016 року.

При цьому, майже на 80% фонд споживання водних населення складався із продукції іноземного походження. 

Як писав Репортер. учора житомирські рибалки зібрались на мітинг через критичну ситуацію із забрудненням річок та мором риби.