​Аграрій Костюшко Ірина: На Фестивалі льону відбудеться засідання Асоціації розвитку льонарства та коноплярства

На Фестивалі льону відбудеться засідання Асоціації розвитку льонарства та коноплярства. У дискусійній панелі, яка буде організована за принципом розташування “Британського Парламенту”, буде піднято 5 важливих питань щодо відродження ще зовсім нещодавно провідної, а нині нішевої культури Полісся.

Фестиваль льону – всеукраїнський спеціалізований захід, який проходить уже втретє. Його головна мета – відродження традиції вирощування льону в Україні та популяризація культури використання продуктів з льону в повсякденному житті за доступними цінами, повернення України в перелік передових країн з вирощування льону із власним національним брендом. Саме тому в програмі обговорення першою буде тема щодо проблемних питань відродження льонарської галузі.

“Наразі у світі набирає популярності тренд споживання органічних продуктів, у тому числі й виробів з льону – насіння, олії, одягу, косметики, фармацевтичних препаратів. Тому ми прагнемо розширити нішу органічного льонарства. І водночас – поряд з поверненням в обіг традиційних культур – створити нові робочі місця, реформувати розвиток сільської місцевості”, – пояснює головні завдання Фестивалю Костюшко Ірина. 

Вирішення згаданих питань входить до основних напрямків роботи нещодавно утвореної за сприяння Національної академії аграрних наук України Громадської спілки «Асоціація розвитку льонарства та коноплярства України». Презентація асоціації та її засідання заплановані в рамках 3-го Фестивалю льону. Засідання має бути ефективним завдяки глибокій кооперації членів асоціації, починаючи від агровиробників, завершуючи виробниками кінцевого товару і його реалізаторами, а також законотворцями. В обговорені візьме участь Житомирська торгово-промислова палата, яка зможе проінформувати про зовнішньо-економічні аспекти зростання українського льонарства. А представники ТМ «BAYTON», які спеціалізуються на засобах захисту рослин, дадуть цікаві поради щодо селекції та насінництва в льонарстві, розкажуть про можливі перспективи.

“Узагальнивши власний досвід та відгуки наших клієнтів, ми поставили собі за мету знайти рішення, які б дозволили поліпшити існуючий склад ЗЗР, і при цьому не призвели до удорожчання препаратів. Ми почали відвідувати провідні виробництва засобів захисту рослин у Канаді. За 3 роки спільних консультацій та дослідів був створений новий склад формуляцій, який в поєднанні з добре відомими, діючими речовинами, давав кращі результати. Перевіривши запропонований склад на демонстраційних ділянках, ми впевнилися, що позитивні якості препаратів посилились, а негативні, такі, як пригнічення культурних рослин, введення в стрес, зменшилися. Так була створенаТМ “Байтон”, – каже старший науковий консультант ГК “ВІТАГРО”, кандидат с.-г. наук, Сучик Микола Миколайович.

Микола Шкурко виступить модератором дискусійної панелі, він є Головою ради директорів Асоціації. Фахівець з досвідом докладе максимум зусиль, аби захід був динамічним та корисним для Всіх учасників процесу: “Оскільки льонарська галузь потребує величезних капіталовкладень в усі ланцюжки виробництва і збуту, тобто залучення інвестицій, як внутрішніх так і зовнішніх, та відповідного сприятливого законодавчого поля, за результатами буде підписано декларацію про спільні прагнення щодо вирішення цих завдань.”

Окрім спеціалізованої частини, 3-й Фестиваль льону – це ярмарок «Органічна їжа», вироби з льону та сучасні розваги. А саме кінно-трюкове шоу, авіа-видовище, гімн від 95-тої окре́мої Житомирської десантно-штурмової брига́ди, співатиме – Арсен Мірзоян.