Ілон Маск та 115 світових еспертів закликали ООН заборонити використання бойових безпілотників та роботів

ООН закликає заборонити використання військових безпілотників і будь-якої автономної зброї. З відповідним зверненням до організації звернулися 116 фахівців в області штучного інтелекту, в тому числі американський мільярдер-винахідник Ілон Маск, пише газета The Guardian, передає Ліга.нет.

Крім глави Tesla Motors і SpaceX, петицію підписали засновник компанії DeepMind Technologies Мустафа Сулейман і інші провідні експерти в галузі з 26 країн.

Вчені і бізнесмени закликають ООН заборонити не тільки використання летальної автономної зброї, але і програми його розробки, оскільки, вважають вони, такі процеси приведуть до “третьої збройної революції”. Створення бойових роботів підписанти порівняли з винаходом пороху і ядерної зброї.

Експерти побоюються, що в майбутньому через неконтрольоване створення роботизованої військової техніки можуть початися бойові дії “небачених масштабів”, які будуть розвиватися зі швидкістю, з якою людство не зможе конкурувати.

“Це може стати зброєю деспотів і терористів, яку використають проти мирного населення. Таку зброю можуть “хакнуть” для використання в неприпустимих цілях … Якщо цей ящик Пандори відкриють, його буде дуже важко закрити знову”, – йдеться в листі.

Активісти закликали заборонити автономну зброю нарівні з хімічною відповідно до конвенції ООН 1983 року. Відкритий лист опубліковано перед Міжнародною конференцією з питань використання штучного інтелекту, яка сьогодні починається в Мельбурні.