На Житомирщині проходять ювілейні “Лесині джерела”

Ювілейне, тридцяте Міжнародне свято літератури і мистецтв «Лесині джерела» розпочалося 28 липня різноманітними заходами в музеях Новограда-Волинського Житомирської області. У літературно-меморіальному музеї Лесі Українки відбувся літературно-мистецький захід «Ой палка ти була моя пісне» – пісенні переливи з нагоди 100-річчя збірки «Народні мелодії з голосу Лесі Українки». 

До музею завітали шанувальники Лесиного слова, митці, лауреати обласної премії імені Лесі Українки – Світлана Лелях, Сергій Мохнюк, Валентина Ксендзук і Лариса Бойко.

«Піснею про Лесю» відкрив зустріч з мистецтвом фольклорний ансамбль «Цвіте терен» Новоград-Волинської школи мистецтв, керівником якого є заслужений працівник культури України Віра Матвійчук. У виконанні ансамблю пролунали фольклорні пісні, а також пісні на слова Лесі Українки і пісні про видатну українську поетесу.

З вітальним словом звернулася до глядачів берегиня Лесиної оселі, Заслужений працівник культури України, лауреат літературно-мистецької премії імені Лесі Українки, Кавалер Ордену Святої Ольги, завідуюча літературно-меморіальним музеєм Лесі Українки Віра Римська, яка розповіла про багатогранність талантів Лесі та значимість збірки «Народні мелодії з голосу Лесі Українки», в якій зібрано пісні календарної та родинної обрядовості, дитячі потішки, ігри, хороводи та козацькі пісні.

Климентій Квітка писав: «Народні пісні переймала Леся Українка найбільше від люду свого рідного і коханого Волинського краю в дитячі літа і в ранній молодості. Деякі Леся знала від своєї матері Олени Пчілки, яка з любов’ю переносила в родинне життя кращі мелодії, що знаходила в народі». Частина мелодій була записана Климентом Квіткою з голосу Лесі, деякі тексти записані від волинських селянок і селян, але більшу частину Леся держала в пам’яті весь свій вік.

Гостей музею зачарував своїм самобутнім співом народний аматорський фольклорний колектив «Файні молодички» будинку культури с. Червона Воля (керівник Леонід Потайчук), що виконав пісню на слова Лесі Українки «Золотії терни». Фольклорний ансамбль «Цвіте терен» під час свого виступу проілюстрував деякі твори зі збірки «Народні мелодіі з голосу Лесі Українки» – «Посію я рожу – поставлю сторожу, «Ой ніхто ж там не бував», русальні та петрівчані пісні. Розповіла веселу приповідочку «Ясочка- Парасочка» та жваво потоптала ряст Наталочка Мінгалєєва. Чудовими піснеспівами розливалися голоси в ліричних піснях Марії Дудник та Марії Обухової, русальних та петрівчаних піснях Олександри Орлової, Уляни Петренко та Лідії Гапончук. Серед записаних пісень у яскраву вервичку вплелися запальні побутові танці «Крутак» та «Млинчики», що продемонстрував фольклорний ансамбль Новоград-Волинської школи мистецтв «Цвіте терен».

Фольклор та етнографія змалку полонили уяву маленької Лесі, саме в селі Жабориця вона чула про Мавок, русалок, про інших дивовижних істот, які неодмінно ставали персонажами її творів. «Монолог Мавки» на музику Івана Мамайчука виконала вихованка Палацу дітей та молоді Вікторія Шамшур.

Чимало сучасних музикантів звертаються до поезії Лесі Українки, створюються нові пісні, які будуть жити вічно. Вразливо до сліз прозвучало соло Олександри Орлової «Єсть у мене одна розпачлива, сумна одинокая зірка ясная…», а колисковою заколисувала наймолодша солістка ансамблю Наталя Мінгалєєва. Фольклорний ансамбль завершив свій виступ піснями «Давня весна» та «Як швидко літо проминуло».

Лесине слово торкає найтонші струни душі людини, надихає на безмежну творчість. Тож виконавиця з Житомира, лауреатка премії імені Лесі Українки обласного відділення Українського фонду культури Лариса Бойко продемонструвала чудове виконання творів на слова Лесі Українки в супроводі сопілки та гітари. На одному диханні прозвучали композиціїї «Сім струн», «Зорі – очі весняної ночі» «На сопілці грай, Лукашу»!, а також композиції польською та українською мовами. Адже творчість Лесі Українки безмежна!

Її шанувальники радо вітали й гостей – ансамбль «Чорнобривці» з грузинського міста Руставі від «Асоціації українців імені Лесі Українки» , (керівник Тетяна Чорголашвілі). Вони виконали грузинсько-українське попурі, тим самим виявивши шану до України, творчості Лесі Українки і до новоград-волинців. Начальник відділу культури міста Новограда-Волинського Лариса Заєць подякувала учасникам заходу і вручила пам’ятні сувеніри. Ведуча заходу Галина Кучинська звернулася словами місцевої поетеси-журналіста, лауреата премії імені Лесі Українки обласного відділення Українського фонду культури – Лесі Гудзь:

Ідіть до Лесі – не лише у свято,

Йдіть просто так – без пишності й прикрас,

Ідіть до неї – в Бога ж днів багато,

Вона завжди чекатиме на вас.

Галина КУЧИНСЬКА