На Житомирщині відбулись установчі збори ​«Товариства дослідників Словечанщини»

16 серпня 2017 року в селі Словечне Овруцького району, що на Житомирщині в приміщенні Словечанської сільської ради зібралася громада – краєзнавці, вчителі історії, і просто поціновувачі старовини. 

За ініціативи краєзнавців з Словечного Горбачевського Олексія Івановича, Кулик Віри Василівни, та Юшкевича Віталія Федоровича та за підтримки голови Словечанської сільської ради Казмерчук Тетяни Павлівни а також директора Словечанського держлісгоспу Павлушенка Олександра Денисовича було проведено установчі збори громадської організації «Товариство дослідників Словечанщини».

На установчі збори були запрошені всі небайдужі до історії рідного краю люди. Як зазначив у своєму виступі краєзнавець Олексій Іванович Горбачевський, “основною метою роботи організації буде створення історії Словечанщини, історії побудованої на сучасних засадах творення історичної думки і концепції національної памяті України. А кінцевою метою роботи громадської організації буде створення краєзнавчого музею історії Словечанщини”. 

Після обговорення всіх поданих пропозицій установчі збори обрали керівні органи громадської організації, голову організації ним став Горбачевський О. І. заступника голови Юшкевича В. Ф. голову ради Кулик В.В. та секретаря ради Лінкевич Т. Г. , також було обрано ревізійну комісію яку очолив Стоцький М. В. 

На зборах прозвучали пропозиції, що стосувалися дослідницької і пошукової роботи на Словечанщині. 

Пропозицію створення етнографічної світлиці з метою організації зеленого туризму, а отже і надходження коштів на поповнення скарбниці майбутньої Словечанської громади розгляд ради внесла Кулик Віра Василівна.

Краєзнавець Никончук Олександр Васильович звернув увагу зібрання на детальне і більш уважне вивчення природи рідного Полісся, а особливо Словечансько-Овруцького кряжу. З майбутніми планами реекспозиції музею Партизанської Слави «Полісся» поділився завідувач музею Хилевич Василь Остапович. 

Загалом все засідання пройшло в форматі дискусії. Краєзнавцям Словечанщини є над чим працювати, і є кому працювати. А створення громадської організації тому підтвердження.