​На Житомирщині відбувся Фестиваль Льону 2017. Фото

Третій Фестиваль Льону відбувся в селі Стремигород Коростенського району Житомирської області.

Близько 13000 тисяч людей з усієї Житомирщини та інших регіонів України відвідали це самобутнє свято єднання українців навколо власної культури, історії, мови, роду, традицій, які у тому числі пов’язані з існуючим на Поліссі льоновиробництвом.

Льонарство – на північному Поліссі – споконвічна традиційна галузь. З льону українці виготовляли одяг та олію. Природні якості льону завжди високо цінувалися своїми органічними властивостями – продукція льоновиробництва в світі завжди користується ринковим попитом. Разом із тим, після розпаду системи планової економіки і входження України в період вибудовування власної промисловості, льонарська галузь України опинилася в стагнуючому стані.

Читайте також: Льонарство треба відродити – Ірина Костюшко на житомирському льонокомбінаті

Україна, якщо хоче мати майбутнє, повинна розвивати власну промисловість і переставати бути сировинною жилою для світу, в інакшому випадку нас вичерпають, і викинуть на смітник. Виробництво в своїй країні продукції з власної сировини та вихід готової продукції з повною доданою вартістю на ринки збуту за кордон, промисловий економічний протекціонізм, порядність у переговорах з іноземними бізнес-патнерами – ось що зробить Україну суверенною державою, яку поважатимуть у світі й перестануть називати буфером, прокладкою, між неконтролюючою свої інстинкти Росією і монетизованим Заходом.

Приклад потуги зі створення українського промислового приватного сировинного льонозаготування та виготовлення на основі цієї сировини продукції з доданою вартістю та вихід з нею на експорт, на Житомирщині демонструє агропідприємство “Зоря” та його власник Ірина Костюшко. Щорічно нарощуючи кількість посівів льону, підприємство об’єднує виробників і експертів навколо дискусії, щодо технологічного вдосконалення льонарської галузі України. У рамках фестивалю льону, який пройшов вчора у Стремигороді, відбулася презентація новоствореної асоціації виробників льону.

Також фестиваль відвідали десятки народних майстрів з усієї України – гості фестивалю могли придбати собі найрізноманітніші ексклюзивні вироби ручної роботи.

Окрім цього гостей фестивалю насолоджували народним співом хореографічні самобутні колективи. З розваг гості отримали кінно-трюкове та авіа-шоу. Ірина Костюшко привітала усіх гостей фестивалю та побажала українцям розквіту. Завершилося свято пізнього вечора виступами сучасних музичних колективів.

Фото Ярослава Гапонова