Трамп допустив можливість політичних домовленостей з “Талібаном”

Вашингтон продовжить підтримувати уряд і військових Афганістану, заявив у вівторок, 22 серпня, президент США Дональд Трамп в своєму зверненні на базі Форт-Майер в Арлінгтоні, передає DW.

“Коли-небудь після ефективних військових зусиль, ймовірно, буде можливо політичне рішення, яке включало б у себе елементи “Талібану” в Афганістані”, – сказав американський президент.

При цьому він додав, що ніхто не знає, коли це станеться і чи відбудеться взагалі.

Пізніше глава Держдепу США Рекс Тіллерсон нагадав про готовність підтримати мирні переговори між владою Афганістану і “Талібаном” без попередніх умов.

Інтереси Сполучених Штатів в Афганістані і Пакистані – зупинити відтворення притулків, які дають можливість терористам загрожувати Америці, і запобігти попаданню ядерної зброї в руки терористів, оголосив Трамп. 

Він додав, що США посилять санкції та інші економічні та юридичні дії проти воєнізованих структур з тим, щоб усунути їх можливості експортувати тероризм.

“Ми платимо Пакистану мільярди доларів, і в той же час вони приймають терористів, з якими ми боремося. Це повинно змінитися, і зміниться негайно”, – сказав Трамп. 

За його словами, для Пакистану прийшов час стати прихильниками “цивілізації, порядку і миру”.

При цьому, за словами американського лідера, США більше не будуть перебудовувати інші країни з власної моделі.

Незадовго до виступу Трампа телеканал Fox News повідомив, що глава Білого дому вирішив направити в Афганістан ще чотири тисячі військових. Трамп в своїй промові заявив, що Вашингтон надалі не буде розкривати чисельності американських військ в Афганістані. Міністр оборони США Джим Меттіс пізніше сказав, що США і союзники готові збільшити чисельність військ в Афганістані, передає агентство AFP.

Зараз в Афганістані в рамках місії з навчання та консультування місцевих сил безпеки залишаються близько 8,4 тисячі американських військових, а також ще п’ять тисяч військових з інших країн – членів НАТО. Американські морпіхи були одними з перших підрозділів армії США, які були спрямовані в Афганістан після терактів 11 вересня.