У Житомирі в православному храмі відкрили виставку вірменських ікон

3 серпня у Житомирі в приміщенні Свято-Михайлівського кафедрального собору відбулась презентація виставки «Вірменські ікони України». Експозиція демонструє найбільш яскраві сторінки україно-вірменської історії.

В експозиції представлені репродукції більше 20 легендарних середньовічних вірменських ікон, переважно з церков Західної України.Розмістити виставку в стінах храму з радістю погодився настоятель собору о. Богдан.

Повний екскурс виставки провів виконавчий директор Житомирської обласної общини вірменів «Еребуні» Ваге Петросян:

“Серед ікон – образи Богородиці, які привезла з собою до Київської Русі Анна, принцеса Візантійська. Також представлені вірменські ікони Діви Марії з Кам’янець-Подільського та Івано-Франківська (Станіславівська), образи Язловецька, Лисецька та Тисменицька (Погонівська). Окрім ікон Богоматері є й ікони святих апостолів, Григорія – Просвітителя вірмен та інших отців Церкви”.

“Представлені на виставці ікони є свідченням давньої дружби наших народів”, – зазначив один із організаторів виставки, художник Артур Хачатрян. Також з нагоди відкриття виставки він подарував дві авторські роботи настоятелю о. Богдану та Житомирській обласній общині вірмен «Еребуні».

Нагадаємо, що виставка проходить в рамках заходів, присвячених 226-річчю проголошення Дня ікони Вірменської Богородиці. Крім того, виставка є мандруюча і вже була представлена в Київському Будинку архітектора. Організатором заходу виступає Союз вірменів України.

Експозиція буде відкрита для всіх бажаючих та триватиме до 24 серпня.