Загибель військових під Іловайськом – причинно-наслідковий зв’язок окупаційних діянь ЗС РФ, – Генпрокуратура

Вторгнення російських збройних сил на територію Донецької та Луганської областей відбулося на тлі кількох чинників, зокрема низької боєготовності Збройних сил України.

Про це повідомляє Генпрокуратура України за результатами розслідування Іловайської трагедії, інформує Укрінформ.

“Відповідно до результатів слідства та висновків судових експертиз установлені наступні ключові фактори, на тлі яких відбулося вторгнення підрозділів ЗС РФ та подальша російська окупація окремих районів Донецької і Луганської областей”, – йдеться у повідомленні.

Зокрема, як зазначили у ГПУ, це низький рівень боєготовності та боєздатності Збройних сил України. У відомстві додали, що встановлення наявності порушень, допущених за час перебування на посаді президента України Віктором Януковичем, керівництвом Міністерства оборони України і командування Генерального штабу ЗСУ у період 2010-2014 років, які пов’язані із зниженням боєготовності і боєздатності Збройних сил України, неналежною оцінкою воєнно-політичної та воєнно-стратегічної обстановки навколо України, додатково буде відображено у кримінальному провадженні шляхом проведення додаткових судових комплексних військових експертиз.

Серед інших чинників – численні факти дезертирства, самовільного залишення місць несення військової служби та невиконання наказів начальників серед особового складу в українській армії у той період.

Також до таких чинників належать “окремі помилки керівництва АТО під час планування та проведення військових операцій, які не перебувають у прямому причинно-наслідковому зв’язку з настанням тяжких наслідків – загибелі українських військових та втрати озброєння і військової техніки (детальний аналіз цієї обставини надано комплексною експертизою, доступ до якої надано всім народним депутатам України, які мають допуск до державної таємниці)”.

В прес-службі ГПУ наголошують, що згідно з висновками експертів, загибель українських військовослужбовців та втрата озброєння і військової техніки у районі міста Іловайська перебуває у безпосередньому причинно-наслідковому зв’язку з діяннями ЗС РФ, які 23-24 серпня 2014 року здійснили віроломне вторгнення на територію Донецької області та віроломне вбивство українських воїнів.

Через загрозу широкомасштабного вторгнення Росії по всьому українсько-російському кордону Збройні сили України не мали достатньої кількості сил, щоб збільшити контингент військ на Донецькому напрямку та одночасно забезпечити оборону інших ділянок кодону, стверджують у ГПУ.

“Враховуючи реальну загрозу вторгнення вздовж усього російсько-українського кордону, Збройні сили України фактично не мали достатньої кількості сил для збільшення контингенту військ на Донецькому напрямку та одночасного забезпечення оборони інших ділянок державного кордону”, – зазначається у повідомленні ГПУ.

Як повідомлялося, Головна військова прокуратура продовжує здійснювати досудове розслідування за фактом ведення Російською Федерацією агресивної війни проти України, що спричинило загибель людей та інші тяжкі наслідки. У провадженні, окрім іншого, досліджуються обставини Іловайської трагедії, що сталася у третій декаді 2014 року, а також причини та наслідки, за яких відбулися ці події.

За результатами розслідування, під час військових дій під Іловайськом у серпні 2014 року було вбито 366 воїнів Збройних сил України, 429 – отримали поранення різного ступеня тяжкості, 300 – потрапили у полон.