Сад-музей Дерево Дружби

В саду-музеї Дерево Дружби в Сочі зростає унікальне дерево, в кроні якого змішано аж 45 різноманітних сортів цитрусових. 

А якщо ви ще не відвідали це дивовижне місце, то надаємо вам короткий опис і адресу, де знаходиться Дерево Дружби в Сочі.

Чтобы узнать по-больше про главные музеи Сочи заходите на сайт tourister.ru. Можна не только отдыхать на море, а й узнать много интересного про историю города.

Історія виникнення

Історія Дерева Дружби бере свій початок в 1934 році, коли дослідник Ф. М. Зорін вирішив провести експеримент. Він посадив деревце дикого лимона, а в його крону прищепив черешки іспанського апельсина, американського грейпфрута і деякі інші сорти цитрусових – всі вони прижилися.

Через кілька років після цього Сочі відвідав видатний учений О. Ю. Шмідт, який також залишив щепу в пам’ять про свій візит.

У 1957 році лимонне дерево отримало назву Дерево Дружби і стало символом миру між народами.

Традиція закріпилася і представники різних країн відвідували чудо-дерево, щоб внести свій внесок в цей символ миру. З відомих людей тут були: Юрій Гагарін, Ірина Родніна, Рой Томсон і один з останніх гостей – Пан Гі Мун. Всього було зроблено 600 щеплень представниками 167 країн.

Як з’явився музей Дерево Дружби

Унікальне дерево-сад полонила кожного, хто побував біля нього. Багато писали листи Федору Михайловичу Зорину, а незабаром пошта стала приносити подарунки: фотографії, монети, значки, шкатулки з землею з історичних місць та ін. З кожним роком дарів ставала все більше.

Через 14 років після смерті вченого в 1981 році тут відкрився музей. Затишний робочий будинок Ф. М. Зоріна з усіма подарунками від представників різних країн і його сад стали справжньою пам’яткою Сочі. В даний час музей Дерево Дружби налічує понад 20 000 експонатів і при цьому займає всього два гектари землі.

Рослини в саду-музеї Дерево Дружби

Коли живці інших дерев стало неможливо щепити, звичай вирішили зберегти, посадивши 60 дерев. В даний час сад-музей Дерево Дружби славиться унікальною колекцією не тільки цитрусових, але і інших плодових дерев і рослин. Тут є бамбуковий гай, банани і незвичайної краси розарій.