Спецпредставник США розказав, чи підуть війська РФ з окупованого Донбасу після введення миротворців ООН

Спеціальний представник Державного департаменту США з питань України Курт Волкер висловив упевненість, що з введенням миротворчої місії ООН можна розраховувати на вихід російських військ з окупованого Донбасу. Про це він заявив в інтерв’ю “Дзеркалу тижня“.

При цьому він наголосив на проблематичній реалізації Мінських домовленостей.

“У 2015 році я оцінював те, що сталося з Мінськими угодами. Вони потрапили до зачарованого кола: політичні та безпекові питання чіплялися одне за одного, і реалізація домовленостей була неможливою. Якщо ми зможемо запропонувати інший спосіб гарантування безпеки, зокрема, за допомогою миротворців, тоді можна розраховувати, що російські війська підуть. Отже, з’являться простір і час для здійснення необхідних політичних кроків. А це, своєю чергою, дозволить дістатися кінця Мінських угод” – розповідає Волкер.

Проте, за його словами, голосування за введення миротворців на Донбас у Радбезі ООН позбавлене сенсу, якщо РФ не буде готовою віддати за неї свій голос.

“Голосування за Резолюцію в Раді безпеки позбавлене сенсу, якщо Росія не буде готовою віддати за неї свій голос. Успіх можливий лише тоді, коли необхідні рішення правильно сформульовані, а сторони готові ці рішення підтримати. Резолюція — механізм, він працює, якщо позиції узгоджені”, – наголосив Волкер.

Також спецпред зауважив, що можливість проведення виборів в ОРДіЛО існує.

“Якщо буде знайдено прийнятний шлях залучення міжнародних миротворчих сил, тоді з’явиться безпековий інструмент, засіб фізичного контролю території, а за умов ефективного міжнародного моніторингу, організація місцевих виборів можлива”, – пояснив дипломат.