Агро-рейдерство: Житомирщина у списку найпроблемніших областей – заступниця міністра юстиції

Внаслідок роботи антирейдерських штабів в міністерстві юстиції побачили, що не у всіх регіонах є проблеми агро-рейдерства. Але в центральній частині України, де найбільше скупчення сільськогосподарських земель, є проблеми.

Про це в інтерв’ю “Укрінформу” розповіла заступниця міністра юстиції Олена Сукманова.

“Наприклад, західні та східні області взагалі не мають такої проблеми.  Найпроблемніші у нас Кіровоградська, Миколаївська, Херсонська, Дніпропетровська і, напевне, ще Житомирська області”, – зазначила чиновниця.

За її словами, зазвичай люди взагалі не звертаються з питаннями рейдерства. Приходять з дуже побутовими питаннями: як оформити земельну ділянку, спадщину, як отримати субсидію, одружитися чи розлучитися і тому подібне.

“Загалом, 90% із усіх звернень до мобільних груп складають побутові питання. Але для нас робота таких мобільних груп досить важлива. Чому? Ми отримали по всій Україні близько 300 звернень на адресу штабів, на “гарячі лінії” стосовно нібито рейдерських захоплень. Із них тільки майже третина містила ознаки рейдерства. У інших фіксувалися якісь порушення, конфліктні ситуації, спір між сусідами тощо, – твердить заступниця.

Вона підкреслила, що вдалим проектом у даному питанні є створення і робота антирейдерських штабів по всій Україні, які почали працювати з 15 серпня. 

“Згідно з розпорядженням Кабінету міністрів, вони працюватимуть до 15 листопада. Створення таких штабів було ініціативою міністерства. Звичайно, що вона не виникла просто так, був такий меседж від землевласників, від аграрних підприємств, від професійної спільноти, асоціацій. Нині наші представники в територіальних управліннях юстиції займають надактивну позицію у всіх засіданнях, консультаціях і тому подібне. І ми побачили, що це достатньо вдалий досвід”, – сказала Сукманова.

Нагадаємо, у Житомирській області 11 серпня розпорядженням голови ОДА був створений оперативний штаб із забезпечення прав і свобод власників земель чи збіжжя.