Безплатна платна медицина

В Україні йде дискусія щодо необхідності реформування медицини. В урядовців та народних депутатів до цього часу є різні погляди на це. 

Одні виступають за збереження існуючої системи, так званої безкоштовної, інші ж пропонують платну, або страхову медицину. До того ж самі лікарі та пацієнти не до кінця розуміють суть змін. У той же час в Україні продовжує діяти існуюча система де-юре безкоштовної медицини, однак не секрет, що за все доводиться платити.

Критичною стає ситуація, коли питання стосується життя людини в екстремальних умовах. Аби врятувати життя, рідні потерпілих готові віддати будь-яку суму.

Один із прикладів повсякденного життя в українських реаліях. 

Нещодавня операція коштувала житомирянці, дружині потерпілого, значних фінансових витрат. Її чоловік потрапив у одну із житомирських лікарень із важкою травмою голови. Дружина була змушена заплатити лише за ліки та необхідні медичні матеріали для невідкладної та наступної операцій 4,5 тисячі гривень. До того ж, післяопераціний період обходиться родині до 1 тиячі гривень на день. А ще хірурги та анестезіологи не соромляться просити гроші за свої послуги. Платити – стало звичним для українців, тому це – не поодинокий приклад українського лікування.

Очевидно, що такий стан речей в медицині на сьогодні є фінансово загрозливим, зважаючи на достатки більшості українців. Медична реформа, яка для українців лише в перспективі, близькій чи далекій, – поки що невідомо, – могла б убезпечити людей від таких фінансових витрат. Наприклад, в Європейському Союзі діє страхова медицина, тобто платна. Там платять страхові внески, а також держава фінансує страховий фонд.

Про платну медицину в одній із країн Європейського Союзу – Італії.

В Італії при платній медичній системі всі операції – безкоштовні. Українці, які живуть в цій країні, задоволені таким станом речей. Одній із наших землячок, яка живе за кордоном 15 років, зробили безплатну операцію із видалення аденоїдів. Інша жінка, теж українка за походженням, перенесла лікування варикозу вен. За більш серйозні оперативні втручання люди також не платять, наприклад, за видалення злоякісної пухлини. І операції, і подальше лікування в Італії – безкоштовне для пацієнтів. Всі витрати покриває медична страховка, яка платиться з податків із зарплати.

На фото – Ospitale di Jesi, лікарня в місті Єзі, Італія. 

Після операцій італійці з «червоним» рецептом йдуть в аптеки. «Червоний рецепт» – це рецепт, за яким видають безкоштовні ліки. В деяких випадках люди платять за ліки, але їм наприкінці року відшкодовують їх вартість після подання декларацій про доходи. Якщо доходи малі, а витрат було багато, то держава повертає гроші.

В Італії є стимул подавати декларації. В них діє система заохочення. Адже повертають кошти не лише за медичні послуги, але і частину грошей за оренду житла, навіть за деякі покупки в магазинах. Тут варто розглядати кожен окремий випадок. В Італії вигідно жити по закону. В Україні ж навпаки: багато громадян не готові звітувати за свої статки.

Для пенсіонерів медичне обслуговування в Італії взагалі безплатне. Але тут, окрім безкоштовної, є і приватна медицина, до якої італійці можуть звертатися в разі потреби. Однак тут доведеться платити. 

Автор – Наталія Дехтієвська