Лауреатом Букерівської премії став американець

Лауреатом Букерівської премії за 2017 рік став американський письменник Джордж Сондерс з романом “Лінкольн в бардо”. Ім’я переможця було оголошено ввечері у вівторок, 17 жовтня, на урочистій церемонії в лондонській ратуші, передає DW.

58-річний Сондерс став другим поспіль представником США, удостоєним цієї престижної нагороди, яка до 2013 року вручалася тільки письменникам з країн Британської Співдружності націй (більш 50 держав), Ірландії і Зімбабве. У 2016 році Букерівська премія дісталась американцеві Полу Біті з книгою “Розпродаж”.

У книзі Джорджа Сондерса розповідається про горе 16-го президента США Авраама Лінкольна, що переживає смерть свого 11-річного сина Віллі. У ході розповіді Лінкольн виявляється в проміжному стані, яке в буддизмі називається “бардо”, що і дало назву роману.

Всього в шорт-лист Букерівської премії були включені шість письменників. Серед них – ще два представника США: Пол Остер з романом “4321” і Емілі Фридланд з книгою “Історія вовків”. На нагороду претендували також шотландка Алі Сміт з романом “Осінь”, англійка Фіона Мозлі з твором “Елмет” і англо-пакистанський письменник Мохсин Хамід з романом “Вихід на Захід”.

Переможець отримав нагороду в розмірі 50 тисяч фунтів стерлінгів (56,1 тисячі євро). Іншим фіналістам вручили чеки на 2500 фунтів і виконані вручну подарункові видання їх книг.

Букерівська премія була заснована в 1969 році і є однією з найпрестижніших нагород у світі англійської літератури.