Невгамовна Угорщина: після зустрічі глав МЗС там знову заявили, що блокуватимуть євроінтеграцію України

Без категорії

Угорщина і надалі відмовлятиметься від підтримки євроінтеграції України, якщо закон «Про освіту» не буде змінено. Про це заявив глава МЗС Угорщини Петер Сійярто за підсумками зустрічі з українським міністром закордонних справ Павлом Клімкіним, пише Тиждень.

За словами Сійярто, Будапешт і надалі буде дотримуватися своєї позиції блокування подальшого зближення України з Євросоюзом.

Угорський міністр також додав, що відносини України й Угорщини на даному етапі переживають найважчу кризу з 1991 року, коли Україна здобула незалежність.

Тим часом у МЗС України повідомили, що Павло Клімкін під час зустрічі роз’яснив Сійярто деталі нового закону України «Про освіту».

«Угорській стороні було детально роз’яснено зміст освітньої реформи та представлено аргументи щодо безпідставності побоювань щодо забезпечення прав угорської меншини. Клімкін наголосив, що документ повністю відповідає міжнародним стандартам, Україна передала освітній закон на експертизу до Венеціанської Комісії, щоб зняти будь-які занепокоєння», – йдеться у повідомленні прес-служби дипломатичного відомства.

Як повідомлялося, 28 вересня в Україні набув чинності закон “Про освіту”, який, серед іншого, запроваджує в Україні 12-річну повну загальну середню освіту. Законом передбачено, що представникам національних меншин України гарантується право на навчання в комунальних закладах для отримання освіти поряд із державною мовою відповідної національної меншини. Це право реалізується через класи (групи) з навчанням мовою відповідної національної меншини поряд із державною мовою.