Ніщо не забуто: сьогодні 70-і роковини масової депортації радянською владою українців до Сибіру

Сьогодні 70-ті роковини масової депортації населення західноукраїнських областей до Сибіру та північних регіонів колишнього СРСР, що мала кодову назву операція «Захід». 

Про це написав у фейсбуці президент петро Порошенко.

“Протягом одного дня тоді примусово виселили понад 76 тисяч осіб, щоб послабити український визвольний рух…Навіть після закінчення найкривавішої війни – Другої світової – сталінські карателі продовжували тероризувати наш народ репресіями та депортаціями. Але знищити його вільний дух так і не змогли. Пам’ятаймо. Будьмо сильними”, – пише Порошенко.

Окрім того, як пише голова Українського інституту національної пам’ят Володимир В’ятрович, у 1947 році українці стали жертвами двох масштабних депортацій – весною “Вісла”, восени “Запад”. 

“Перша назва першої з них – “Восток”, вказує на зв’язок між операціями в Польщі та УРСР. Знищення непокірних українців було передумовою для встановлення злочинних комуністичних режимів на всіх теренах, де мешкали українці”, – зазначив історик у фейсбуці.

Нагадаємо, результатом операції “Запад”  стало примусове переселення майже 120 тисяч цивільних осіб Буковини, Волині й Галичини на північ Радянського Союзу.