Поліція затримала провокаторів-злочинців, пов’язаних з Опоблоком. Фото

Міністр внутрішніх справ України Арсен Аваков повідомив про затримання групи зловмисників під час підготовки теракту – підриву пам’ятника угорцям на Верецькому перевалі в Закарпатській області. Про це Аваков написав у Facebook , пише Тиждень.

“Вони їхали підривати угорський пам’ятник на кордоні з Україною – виконувати чергове замовлення… Останнім часом українсько-угорські відносини натягнулися. Теракт проти угорського пам’ятника на Верецькому перевалі в Закарпатській області повинен був підлити масла в вогонь. (…) Група була затримана при виконанні теракту з підриву пам’ятника угорцям на Верецькому перевалі в Закарпатській області”, – написав глава МВС.

Аваков стверджує, що ця група вчинила злочини:

1. У місті Чернівці, де в ніч на 19 листопада 2016 року була сплюндрована Центральна єврейська синагога, на головний фасад якої нанеси антисемітський напис.

2. У місті Умань, де 21 грудня 2016 року зловмисники проникли на могилу цадика Нахмана і кинули голову свині з вирізаною свастикою.

3. В місті Києві, де 8 червня 2017 року зловмисники кинули гранату в Посольство США.

4. У місті Львів, де 30 червня 2017 року зловмисники спробували підпалити синагогу.

5. У місті Луцьк, де 10 липня 2017 року зловмисники кинули вибуховий пристрій в консульство Польщі.

6. У Києві, де 24 серпня 2017 в День Незалежності кинули гранату на вулиці Грушевського, внаслідок чого були поранені родичі героя України Валерія Чібінєєва.

7. У Києві, на вул. Курбаса, де в той же день гранатами намагалися підірвати пам’ятник учасникам бойових дій.

8. У місті Умань, де 21 вересня 2017 року кинули гранату, від якої постраждали громадяни держави Ізраїль.

“Виконавці наведених злочинів, що входять в так звану ОПГ «Торпеда» давно перебувають у зоні уваги правоохоронців і звинувачувалися в низці інших злочинів. Затримані виконавці та їхній керівник – входять до групи впливу в минулому народних депутатів від Партії регіонів від Черкаської області – Володимира Олійника та Сергія Тулуба. Слідство задокументувало ланцюжок контактів злочинців із зазначеними персонами, які нині перебувають в Російській Федерації, а також з низкою керівників партії Опозиційний блок, що перебуває в Україні”, – написав Аваков.