У Малині один районів міста через несправну котельню може залишитись без вчасного запуску опалення

У Малині для мешканців деяких багатоквартирних будинків і дитсадка «Ялинка» у мікрорайоні паперової фабрики опалювальний сезон може не розпочатися. 

Котельня по вулиці Гагаріна — досі не готова до запуску й експлуатації. І це, як повідомляє портал Малин, за півтора тижні до офіційної дати подачі тепла до осель по всій країні.

Через різке зниження температури, опалювальний сезон в Україні може стартувати раніше, ніж зазвичай за календарним планом (15 жовтня). Зокрема, це стосується увімкнення тепла для дитсадків, шкіл і соціальних об’єктів.

Однак у малинському дитячому садочку «Ялинка» на розпорядження мерії не надіються: батьки вихованців пам’ятають про те, як грілася їхня малеча минулої зими і, через чутки про несправність котельні, побоюються, що й цього разу тепла так і не діждуться.

Нині за температури +8 надворі, в групах теж не надто тепло — +12-15 градусів. Із більш як двохсот дітей за списком, уже з початку цього тижня дитсадок відвідує лиш половина вихованців. Ще багатьох діток батьки забирають після обіду.

— До прикладу, якщо зранку в старшій групі було 15 дітей, то спати залишилося семеро, у молодшій — нікого, — каже завідуюча ДНЗ Світлана Теремта.— Тому зводимо групи й вмикаємо обігрівачі.

Тим часом у відділі освіти спокійні й побоювань працівників і батьків вихованців «Ялинки» не розділяють :

— У нас підписані договори із ТОВ «АРМ-Електро» і ТОВ «Малин Енергоінвест». Отримали офіційний лист від Каленського: котельні, які опалюють п’ятий дитсадок та третю й четверту школи — до зими готові. Корнійчук у листі написав: котельня на Гагаріна не готова до експлуатації. Інформацію довів до відома міського голови, той сказав — знає. Готується розпорядження про початок опалювального сезону. За два тижні ще багато чого можна зробити в котельні, — каже начальник міськво Микола Шеренок.

Директор ТОВ «Малин Енергоінвест» Микола Корнійчук каже, що воду закачали, лічильники на входах подачі газу справні — якби був газ, можна було б і запускати. А його дадуть, адже маємо стовідсоткову оплату, договори підписані й ліміти є. 

За усним розпорядженням міського голови Малина, від весни 2016 року, « Енергоінвест» є балансоутримувачем і котельні по вулиці Гагаріна, однак відповідальна за її ремонт — коростенська фірма-підрядник ТОВ «АРМ-Електро».

В березні 2016-го — через несправне обладнання, яке встановив підрядник (разом із ремонтом блочно-модульної котельні по вулиці Приходька, за роботу отримав 2,5 мільйона гривень) виникла загазованість, відтак котельня мало не злетіла у повітря. Якось «підлатали», але проблему не вирішили — минулу зиму мешканці багатоповерхівок і вихованці «Ялинки» мерзли. За літо 2017-го обіцяли все зробити правильно, але надворі вже жовтень…

— Коли звітували в області про готовність до опалювального сезону, представники міськради запевнили — до суботи (30 вересня) зроблять, — каже Микола Корнійчук. — Не вийшло: минулої п’ятниці знову привезли «беушне» обладнання, 2002 року випуску, і воно теж не працює, як потрібно. До того ж, як і в минулі роки, під час посилення тиску в мережах починаються внутрішні спалахи в мережі котельні. Кажуть, потрібно два нові «пальники», вартість одного — мінімум 90 000 гривень. Але й для їхнього встановлення, за правилами, потрібно змінювати технічну документацію, проект.