Україна – Хорватія. Анонс та прогноз матчу

Навіть перемога не гарантує збірним України та Хорватії пропуск в фінальний турнір чемпіонату світу. Однак дасть шанс поборотися за нього в стикових матчах.

                                            Україна – Хорватія

Понеділок, 9 жовтня, 21:45. Київ, НСК Олімпійський. Арбітр – Фелікс Брих (Німеччина). 

Пряма трансляція на телеканалах України та Футбол 1

Згадуючи відбірковий турнір ЧС-2018 можна знайти чимало моментів, які так чи інакше завадили збірної України комфортно завершити турнір на першому місці. Але те ж саме можуть сказати і шанувальники збірної Хорватії. 

Втім, тепер вже не час вести подібні розмови – обидві команди виявилися в ситуації, яка навіть гірше, ніж класична “пан або пропав”. 

Тобто поразка – це дійсно “пропав”, а перемога нічого не гарантує і може теоретично принести як пряму путівку до фінального турніру, так і необхідність знову опинитися перед вибором – все або нічого, але вже в стадії плей-офф.

І нашим хлопцям, і хорватам довелося витратити чимало сил в попередніх поєдинках проти Косово і Фінляндії, проте в психологічному плані безперечну перевагу на боці команди Андрія Шевченка, адже Україна, хоч і не без проблем, перемогла, а Хорватія втратила два очки там, де повинна була (за логікою) брати повноцінні три.

Природно, це вкрай згубно позначилося на настрої футболістів, а тренеру Анте Чачічу коштувало роботи. При цьому навряд чи варто вважати призначення Златко Даліча спробою відразу поміняти все на краще. 

Чачічу і всієї хорватської футбольної громадськості треба було показати, що подібні поразки неприйнятні, а під рукою просто не виявилося нікого більш підходящого, ніж останні сім років борознили аравійські піски з командами Саудівської Аравії і ОАЕ фахівець, в активі якого лише один європейський титул – Суперкубок Албанії!

Звичайно, нерідкі випадки, коли прихід нового тренера діяв на команду, немов електричний розряд, але будемо сподіватися, що лідери Реала, Барселони або Ювентуса не займуться раптовим бажанням вразити уяву 50-річного Даліча. Але, можливо, бойовий дух колишніх партнерів підняв Срна, який зустрічав команду, капітаном якої він не так давно був, в Борисполі?

До вирішального матчу обидві команди підійшли з кадровими втратами. У матчі проти Косові жовті картки отримали Ордець і Кравець, які заробили дискваліфікацію, зате повернулися відбули покарання Коваленко і Зінченко. Травмовано Бутко і Циганков, але знову готовий грати Ракицький. Відправлений у молодіжну збірну Лук’янчук, який проти хорватів все одно навряд чи б вийшов, а ось “молодіжці” в грі проти однолітків з Нідерландів явно не завадить.

Збірній Хорватії явно не допоможе Брозовіч, який вже повернувся до Італії в розташування Інтера, а ось Ловрен і Манджукич, якщо Даліч не хитра на прес-конференції, готові грати.

Слова:

Андрій Шевченко, тренер збірної України:

“Мені не хотілося, щоб виникла така ситуація, тому що одна з двох команд повинна вилітати. Це дві хороші команди і дуже шкода, що одна з них 100% не потрапить на чемпіонат світу”.

“У хорватів досить багато висококласних футболістів. Я не знаю, в якому стані Манджукич, але це дуже якісний гравець і хороший нападник. І, звичайно, в середині поля у них є Модріч, їх капітан, який веде гру. Є той же Ракітіч, тобто у Хорватії досить багато хороших виконавців, кожен з яких може вплинути на результат матчу “.

“Що стосується зміни їх тренера, то я про це найменше замислювався, тому що гравці у Хорватії дуже хороші, вони давно грають разом, і у них є певна командна гра. Якщо керівники вважали, що тренер не виконує свої функції, отже, для них це було правильне рішення, і я його не коментую “.

“Як би не було, змінюється тренер чи ні, я знаю хорватських гравців, їх характер, про це я говорив хлопцям. Крім того, що там висококласні футболісти, вони також мають дуже сильним характером і важливі гри вони завжди проводять дуже добре. Ми повинні бути до цього готовими, і ми будемо до цього готовими “.

“Настрій відмінний, чекаємо завтра наших уболівальників, ми до гри готові. Вважаю, що в нашій групі ми і Хорватія показували більш-менш стабільний футбол з точки зору ведення гри, організації гри. Не завжди результат виявлявся для обох команд тим, який був необхідний , але тепер для нас це фінальна гра “.

Златко Даліч, тренер збірної Хорватії:

“Я виводив свою команду у фінал азіатської Ліги чемпіонів, але це найбільший і важливий матч у моїй кар’єрі. Я знаю, що в разі поразки багато втрачу і особисто я, але ми не боїмося. Знаю, що буде непросто, але я вірю в перемогу над Україною “.

“Двох днів недостатньо, щоб підготувати стратегію гри, у мене не було часу впроваджувати якісь серйозні тактичні зміни, тому постараюся розворушити гравців, вселити в них впевненість, щоб вони вийшли на поле з правильним настроєм і показали себе з кращого боку. Можливі позиційні зміни, але ми повинні зберегти свій стиль гри і тактику “.

“Я бачив матчі збірної України, вивчав її гру і передам всю інформацію своїм гравцям. Вони розуміють, в якій ситуації ми опинилися, але ми не можемо пролетіти повз чемпіонату світу. Вони приймають на себе всю відповідальність і знають, що їм нема чого втрачати. Їм потрібно виправити помилки, які були допущені в останніх матчах, і проявити свої сильні якості. При всій повазі до збірної України і її футболістам, які показують хорошу гру, я вважаю, що наша команда сильніша, і я вірю в своїх футболістів “.

Орієнтовні склади:

Україна: Пятов – Караваєв, Хачеріді, Ракицький, Матвієнко – Степаненко, Гармаш – Ярмоленко, Марлос, Коноплянка – Бесєдін.

Хорватія: Субашич – Врсалько, Мітровіч, Віда, Піваріч – Модріч, Ракітіч, Ріг, Крамаріч, Перішич – Манджукич.

Прогноз: 2-1

За матеріалами сайту Footbal.ua