Українська за замовчуванням: у Житомирській області пропонують розширити вживання державної мови

Без категорії

У Житомирській області пропонують розширити вживання державної мови, в тому числі у всіх сферах обслуговування громадян.

Сьогодні під час засідання постійної комісії обласної ради з питань регламенту, депутатської діяльності, місцевого самоврядування, законності, правопорядку та антикорупційної діяльності свободівець Сидір Кізін вніс на розгляд проект рішення “Про подолання наслідків совєцької окупації в мовній царині Житомирської області” .

Пропонується одним із пунктів встановити, що у Житомирській області у всіх сферах обслуговування громадян вживається державна мова – українська. Надавач послуг зобов’язаний звертатися та спілкуватися з отримувачем послуг (клієнтом) державною мовою.

Це ж стосується рекламного бізнесу, вивісок, діловодства.

“Це нормальна практика. Подібне рішення,  в тому числі за моєї ініціативи, вже прийняли у Києві. Проект повністю відповідає Конституції та законодавству. Він передабачає, наприклад, що у закладах обслуговування клієнта повинні зустрічати українською мовою, а потім вже, за бажанням самого клієнта, можуть спілкуватись тією мовою, якою він попросить, якщо звичайно персонал нею володіє”, – сказав Кізін.

Проект рішення комісія підтримала та рекомендувала його на розгляд гуманітарної комісії.