В КНДР заявили, що ядерна війна може початись у будь-який момент

“Ситуація на Корейському півострові досягла критичної позначки, і ядерна війна може початися в будь-який момент”, – з таким попередженням виступив заступник постійного представника КНДР в ООН Кім Ін Рен на засіданні Генеральної Асамблеї всесвітньої організації у вівторок, 17 жовтня, пише DW.

Дипломат стверджував, що жодна інша країна настільки тривалий час не піддавалася “настільки екстремальній і прямій ядерній загрозі з боку США”, як КНДР, і тому Пхеньян має повне право на самооборону. У зв’язку з цим він нагадав про те, що вся континентальна частина США перебуває в межах досяжності військової потужності Північної Кореї.

За словами Кім Ін Рен, його країна принципово підтримує ідею повної ліквідації ядерної зброї. Однак в умовах, коли КНДР під загрозою з боку США, вона не може підписати договір про заборону ядерної зброї.

Пхеньян вважає, що в інтересах ядерного роззброєння “країни, які володіють найбільшими ядерними арсеналами, повинні першими їх ліквідувати, відмовитися від агресивних доктрин, в тому числі заснованих на нанесенні превентивного удару, а також вивезти ядерну зброю, розміщену за межами їх власної території“.

Заступник держсекретаря США Джон Салліван у відповідь на попередження Кім Ін Рена заявив, що його країна не виключає прямих переговорів з КНДР.

“Ми, звичайно, не виключаємо можливості прямих переговорів з Північною Кореєю. В справі врегулювання проблеми, викликаної КНДР, нашу увагу сфокусовано на дипломатії, однак на випадок провалу дипломатії ми і наші союзники в Японії, Південній Кореї та інших країнах повинні бути готові до самого гіршого”, – сказав він в ході візиту в Токіо.

Раніше держсекретар США Рекс Тіллерсон в інтерв’ю телекомпанії CNN також заявив, що США докладають дипломатичні зусилля з метою врегулювання конфлікту навколо ракетно-ядерної програми Північної Кореї. Він додав, однак, що “ці дипломатичні зусилля продовжуватимуться до тих пір, поки не впаде перша бомба”.