Відмова від молочних продуктів підвищує ризик розвитку остеопорозу – вчені

Співробітники Національного товариства з вивчення остеопорозу (Великобританія) вважають, що мільйони молодих людей у віці 18-35 років ризикують здоров’ям, виключаючи молочні продукти зі свого раціону. 

Близько 3 млн. молодих людей виключають молочні продукти зі свого раціону, і все більше дітей переходять на безмолочний раціон в школах, що може привести до проблем зі здоров’ям у майбутньому, зазначає Національне товариство з вивчення остеопорозу (NOS). Дослідження NOS показали, що 70% населення у віці від 18 до 35 років в даний час – або вже протягом деякого часу – дотримуються дієти, і 20% з них відмовляються від споживання молочних продуктів або значно скорочують споживання. 

Згідно з даними NOS, так зване “правильне харчування” – найбільш поширений тренд серед опитаних у віці до 25 років: а саме, молоді люди виключають зі свого раціону деякі категорії продуктів харчування під впливом масової популяризації блогів про правильне харчування і дієти в ЗМІ. NOS нагадує, що молочні продукти – це джерело кальцію і вітаміну D, які є вкрай важливими для здоров’я кісток, особливо – в молодому віці. Чого вартує тільки плавлений сирок – http://veselakorivka.ua.

Професор Сьюзан Ленхем-Нью, клінічний консультант NSO, зазначає: “Харчування відіграє важливу роль в житті молодих людей у віці 18-25 років, оскільки чим старше ми стаємо, тим складніше виправити помилки, які ми допустили в питаннях харчування і недостатнього споживання поживних речовин . Недоотримання поживних речовин з їжею призводить до того, що ми втрачаємо можливість подбати про здоров’я нашого скелета”. 

Нестача вітаміну D впливає на засвоєння кальцію, а недолік кальцію може привести до остеопорозу – захворювання скелета, яке характеризується підвищеною крихкістю кісток і підвищенням ризику переломів.

“Якщо терміново не вжити необхідних заходів, що стимулюють молоде покоління включати різноманітні категорії продуктів в свій раціон, тобто відмовитися від тренда “Clean Eating”, ми ризикуємо отримати в майбутньому покоління, для якого ламкий скелет стане нормою”, – говорить Сьюзан Ленхем-Нью.