Як домогтися гарних показників швидкості сайту

Припустимо, вам вдалося домогтися гарних показників швидкості сайту. Користувачі і власники ресурсу задоволені. На цьому можна забути про питання швидкості? Звичайно, ні. Для досягнення постійної якості роботи сайту необхідно постійно підтримувати сайт та проводити моніторинг.

Будь-який живий веб-проект регулярно допрацьовується, зміни відбуваються як в загальних шаблонах (темах оформлення, інтерфейси), так і контенті. Також активно змінюється програмний код (як клієнтський, так і серверний). Що потрібно знати аби створити інтернет магазин?

Кожна зміна може впливати на швидкість сайту. Для контролю цього впливу потрібно впроваджувати систему синтетичного моніторингу швидкості сайту на етапі розробки. Таким чином проблеми швидкості можна перехопити до того, як їх помітять користувачі.

Для оптимізації надходить контенту потрібно інтеграція оптимізуючих процедур в систему управління контентом. Перш за все це стосується обробки зображень.

Прискорення сайтів – дуже динамічна область: з’являються нові стандарти, змінюється їх підтримка браузерами. Тому важливо регулярно проводити ревізію технологій проекту, процесів і використовуваного ПО.

Моніторинг реальної швидкості у користувачів

Синтетичне тестування в ідеальних лабораторних умовах дуже корисно для оцінки змін в коді системи, але його недостатньо. Зрештою ми хочемо, щоб сайт працював швидко у реальних користувачів. Для збору таких даних існує моніторинг швидкості на стороні користувачів (RUM – real user monitoring).

Щоб організувати RUM, досить підключити одну з систем веб-аналітики (Яндекс.Метрика, Google Analytics) і подивитися звіти за часом завантаження сайту. Для більш докладних і точних даних можна використовувати спеціалізовані сервіси моніторингу швидкості.