​Як організувати первинну медичну допомогу в ОТГ?

Сьогодні 27 жовтня у Житомирському центру розвитку місцевого самоврядування відбувається семінар на тему «Основи організації первинної медичної допомоги на рівні ОТГ» для представників ОТГ регіону.

На семінар приїхали понад 30 представників ОТГ, передусім це управлінці громад, які відповідають за напрямок медицини, та лікарі ФАПів та ПМСД, які працюють у об’єднаних громадах.

«Реформа передбачає зміну звичних алгоритмів та систем управління в медицині. І сьогодні ми маємо сформувати свою систему та бачення. Наше завдання не просто наблизити медичну послугу до людей, а зробити її якісною. Сьогодні наші експерти нададуть інформацію про існуючий досвід та можливості законодавства», – наголосив Василь Невмержицький, керівник Житомирського центру розвитку місцевого самоврядування.

Читайте також: Безоплатна платна медицина – порівнюємо як в італії, а як в Україні

Експерти семінару Олександр Зарицький, в.о. начальника обласного інформаційно-аналітичного центру медстатистики та Галина Гречин, радник з питань децентралізації у сфері охорони здоров’я розповіли учасникам про нюанси медичної реформи та її оцінки як лікарями так і громадянами. Крім того експертами були окресленні основні положення формування якісної ланки сімейної медицини на селі.

«Сімейні лікарі мають сьогодні «золоту акцію», адже мають можливість розвивати свою справу на селі, отримувати необхідну практику та, врешті гроші. Але сьогодні головною проблемо, яка заважає лікарям є банальний страх та відсутність досвіду. Сьогодні з досвідом ми питання вирішимо, але страх подолати мусите самі», – переконував Олександр Зарицький, в.о. начальника обласного інформаційно-аналітичного центру медстатистики

В другому блоці семінару підняли питання про структуру первинної медичної ланки, та які завдання на неї покладаються. Крім того учасникам семінару представили варіанти вже існуючих центрів первинної медико-санітарної допомоги.Зокрема у Квітневій ОТГ в селі Почуйки було відкрито амбулаторію загальної практики сімейної медицини, працювати в яку запросили подружжя лікарів із Брусилова. На сьогодні сімейний лікар та терапевт отримали від громади житло та постійну роботу.

З 2014 року триває процес децентралізації влади, яка також передбачає децентралізацію медицини, першим етапом якої є реформування первинної ланки охорони здоров’я. 

Нагадаємо, Верховна Рада у 2-му читання таки прийняла законопроект про медичну реформу в Україні.