Житомирська область – рекордсмен по кількості субвенцій, але в грошах ми значно поступаємось іншим

Без категорії

Дуже часто народні обранці в соціальних мережах і на зустрічах з виборцями хизуються тим, що “привели” гроші на округ. Громадська мережа “Опора” вирішила розібратися в тому звідки беруться ці кошти. 

Есперти посилаються на Постанову Кабінету Міністрів №395 щодо надання у 2016 році субвенції з державного бюджету на здійснення заходів щодо соціально-економічного розвитку окремих територій, яку і проаналізували.

Загалом експерти “Опори” дійшли до трьох головних висновків:

1. Процес виділення даних субвенцій з державного бюджету є значно “політизованим”.

2. Механізми формування та процедури затвердження переліку об’єктів (заходів), на які виділяються кошти, є непрозорими та значною мірою незрозумілими.

3. Суми коштів, що виділяються на різні регіони України, є абсолютно нерівномірними.

Якщо говорити про Житомирську область, то вона рекордсмен по кількості субвенцій,- отримала їх 378. Але в грошах ми значно поступаємось багатьом областям – 89 млн грн.

Якщо говорити про нардепів, то найбільше “привів” на округ Володимир Литвин з “Волі народу” – 65 округ. Загальна сума субвенцій: 17 560 800 грн. Кількість об’єктів: 137.

Найменше – Олександр Ревега з БПП – 63 округ. Загальна сума субвенцій: 9 390 000 грн. Кількість об’єктів: 70.

Загалом найбільшу кількість субвенцій, як у грошовому, так і в кількісному еквіваленті отримали 72 округи депутатів-мажоритарників від фракції “Блоку Петра Порошенка” – 1 мільярд 62 мільйони гривень та 1 837 субвенцій відповідно. На другому місці – 26 округів нардепів з групи “Партія “Відродження” із 446 мільйонами гривень та 361 субвенцією.

Трохи більше, ніж 322 мільйони гривень було направлено до 18 мажоритарних округів фракції “Народного фронту”, в той час як до 41-го округу позафракційних народних обранців сукупно надійшла приблизно така ж сума – 290 мільйонів гривень субвенцій. У свою чергу, 19 округів нардепів з групи “Воля народу” змогли використати 239 мільйонів гривень.

Незважаючи на значну кількість мажоритарників (16), фактично не отримали субвенцій округи депутатів від фракції “Опозиційного блоку” – лише 46 мільйонів гривень. Половина з цих коштів, до речі, дісталася округам Юрія Солода (ВО 47) та Сергія Матвієнкова (ВО 57). Обидва округи знаходяться на Донеччині.

Лише 26 мільйонів гривень були направлені до 4 мажоритарних округів, чиї інтереси у Раді представляють члени фракції “ВО “Батьківщина” і лише 5,5 мільйонів гривень до 2 округів нардепів від “Самопомочі” (усі до 116 округу Ірини Подоляк).