Новий стартап може змінити ринок кави

Без категорії

Процес виробництва кави відомий людям вже сотні років, і з розквітом сучасних технологій обладнання для кавового бізнесу теж розвивається.

Кавомолки, кавоварки, роботи-барісти, автоматизовані системи обробки зерен – все це вже давно застосовується для приготування запашної кави.

Творці стартапу Bext360 запропонували ще більше вдосконалити ринок кави, розробивши цілу систему для сортування, аналізу та доставки кавових зерен, яка зможе в режимі онлайн надавати будь-які дані про товар. Зараз на плантаціях в основному використовується ручна праця, як для збору зерен, так і для обробки даних, тому творці стартапу запропонували виправити ситуацію за допомогою блокчейна.

Нагадаємо, що блокчейн – це своєрідний ланцюжок блоків, або база даних, в якій зберігається і регулярно поповнюється інформація. Ця база даних містить постійно зростаючий список упорядкованих записів, званих блоками. У кожному блоці є мітка часу і посилання на попередній блок.

Розробники хочуть автоматизувати процес виробництва кави, зробивши його прозорим і більш якісним.

Сьогодні через відсутність зворотного зв’язку між споживачами і виробниками останні, як правило, концентруються на кількості, а не на якості, кажуть творці стартапу.

Для усунення цієї проблеми розробники створили спеціальний апарат, що вміщає до 30 кг зернової кави. Система відразу ж аналізує вагу і якість зерна, додаючи всі дані в реєстр. За допомогою такої програми і фермери, і замовники будуть завжди точно знати про запаси кави, до того ж всі дані автоматично оновлюються, що не вимагає людського втручання.

Якщо раніше виробники могли схитрувати або просто помилитися, то зараз усіма підрахунками буде займатися машина. Такий підхід підвищить якість виробництва, запевняють розробники. Нова система також спростить і оплату: блок-ланцюжок Stellar буде швидко обробляти мікроплатежі, що дозволить замовникам без затримок отримувати товар, а фермерам – оплату.

Поки стартапу ще немає і року, але вже в найближчі тижні тестування машини пройде в Уганді і Ефіопії. Якщо старт буде успішним, то систему запустять у масове виробництво.