Дачникам на замітку: житомирянка поділилась секретами урожаю величезних помідорів

Живу за рахунок продажу городини. Тому постійно намагаюся оновлювати сорти, щоб покупців було більше. Цьогоріч уперше посадила помідори Дика троянда і Чудо землі, – каже Лілія Комарчук, 39 років, із міста Попільня Житомирської області. – Вони невибагливі й дали хороший урожай.”

Томати Дика троянда – крупноплідні. Їх зручно перевозити, вони довго зберігаються. Один плід виростає 300–350 г рожевого кольору. Це середньоранній сорт, що дозріває за 110 днів після посіву.

“Треба бути готовим, що кущ виростає зав­вишки майже 2 метри. Тому вкопую біля нього міцні опори. Ці томати невибагливі до ґрунтів та стійкі до хвороб.”

“Цей сорт кропила лише один раз – від фітофтори. Також продезінфікувала ґрунт перед посівом розчином марганцю чи мідного купоросу. Це знизило ризики зараження хворобами.

Із великого контейнера розсаджує рослини, коли на них буде три–чотири листки. За тиждень перед пересадженням у відкритий ґрунт виносить надвір на кілька хвилин, а потім і годин, щоб вони загартувалися.

“Кущі великі. Посадила їх на безвітряне місце, аби не ламалися.”

Помідори Чудо землі виростають ще більшими. Плоди важать 500–600 г. Мають малиновий колір. Великі овочі формуються на нижній частині рослин, дрібніші – вгорі.

“Цей сорт легко переносить посуху. Томати скручують листя в трубочку, щоб зберегти вологу.”

Після дощу спушує землю навколо. Рихлення захищає від застоїв і розмноження патогенних мікробів. Для цього зрізує й нижні гілки. На кущі залишає два–три стебла замість чотирьох–п’яти. Так сформується міцний кущ, що всі сили віддасть на формування плодів.

За матеріалами Gazeta.ua