Декларації – житомирські прокурори відкрили 26 кримінальних проваджень

Усього, з початку року за результатами проведеної роботи прокурорами розпочато 26 кримінальних проваджень, з яких 23 – за фактами умисного неподання держслужбовцями і депутатами місцевих рад щорічної декларації особи, уповноваженої на виконання функцій держави або місцевого самоврядування (ст. 366-1 КК України), 2 – за фактами подання завідомо недостовірних відомостей у зазначеній декларації (ст. 366-1 КК України). 

Також одне кримінальне провадження розпочато за фактом набуття особою, уповноваженою на виконання функцій держави або місцевого самоврядування, у власність активів у значному розмірі, законність підстав набуття яких не підтверджено доказами (ст. 368-2 КК України).

Про це повідомляють у обласній прокуратурі.

Зазначений результат досягнутий також завдяки ефективній співпраці прокуратури Житомирської області із Всеукраїнським рухом «Проти політичної корупції «Під контролем». Зокрема, за повідомленнями представників цього руху про порушення посадовцями вимог антикорупційного законодавства прокурорами розпочато 19 кримінальних проваджень такої категорії.

Зокрема, Бердичівською місцевою прокуратурою встановлено, що депутат Андрушівської міської ради у щорічній декларації особи, уповноваженої на виконання функцій держави або місцевого самоврядування, за 2016 рік, за наявності доходу на суму 1632 грн., вказав про набуття права власності на автомобіль марки «ToyotaPrado», 2008 року випуску, ринковою вартістю 500 тис грн, що свідчить про можливе незаконне збагачення декларанта.

За вказаним фактом Бердичівською місцевою прокуратурою 27.09.2017 зареєстровано кримінальне провадження за ознаками кримінального правопорушення, передбаченого ст. 368-2 КК України. Триває досудове розслідування, яке проводить місцеве відділення поліції.

На даний час за результатами досудового розслідування два кримінальні провадження направлено до суду з обвинувальними актами. У шести кримінальних провадженнях прийнято рішення про їхнє закриття у зв’язку з поданням особами декларацій до оголошення їм підозри у вчиненні кримінального правопорушення, з одночасним спрямуванням матеріалів до УЗЕ в Житомирській області ДЗЕ Національної поліції України для вирішення питання щодо складання протоколів про адміністративне правопорушення, пов’язане з корупцією, за ч. 1 ст. 172-6 КУпАП.

Також, під процесуальним керівництвом Бердичівської місцевої прокуратури, закінчено розслідування та з обвинувальним актом скеровано до суду кримінальне провадження за фактом умисного неподання спеціалістом Бердичівського об’єднаного управління Пенсійного фонду України в Житомирській області після звільнення із займаної посади та припинення відповідної діяльності щорічної декларації за 2016 рік. На даний час кримінальне провадження за ст. 366-1 КК України перебуває на розгляді у суді.

Прокуратура Житомирщини і надалі забезпечуватиме реагування кримінально-правовими засобами на порушення державними службовцями та депутатами місцевих рад антикорупційного законодавства щодо фінансового контролю.