Екс-нардепу мажоритарнику від Житомира суд Москви пом’якшив запобіжний захід

Колишньому голові правління НАК Нафтогаз України Ігоря Бакая Таганський суд Москви пом’якшив запобіжний захід. Про це повідомляє ТАСС.

“Таганський суд 15 листопада на підставі рішення Мосміськсуду про повторний розгляд рішення про обрання запобіжного заходу у відношенні Бакая заново розглянув клопотання слідчих органів. Суд постановив змінити йому запобіжний захід з арешту на домашній арешт”, – наголошується в повідомленні.

У той же день суд розглянув клопотання слідчих органів про продовження йому домашнього арешту.

“Судом дане клопотання було задоволено, Бакай відправлений під домашній арешт на строк до 12 січня 2018 року”, – йдеться в повідомленні.

31 жовтня повідомлялося, що Бакай заборгував російському олігарху $ 9 млн і його затримали у російській столиці, звинувативши у шахрайстві.

Як писав Репортер, у 2012 році з’сувалось, що вбивця трьох охоронців у київському ТЦ “Караван” був охоронцем Бакая.

З квітня 1997 по січень 2000 рр. Ігор Бакай був позаштатним радником тодішнього президента Леоніда Кучми, а у квітні 1998-го по квітень 2000 року очолював Нафтогаз.

Ігор Бакай був обраний народним депутатом 3-го скликання, вигравши мажоритарні вибори в окрузі № 64 – м. Житомир.

З жовтня 2003 по грудень 2004 рр. Бакай керував Державний управлінням справами України (структурою, що забезпечує діяльність президента України, Верховної Ради, Кабінету міністрів та інших органів влади, під управлінням якої перебувають десятки державних підприємств і організацій).

У фіналі президентської кампанії 2004 року він покинув межі України, а в березні 2005 року отримав паспорт країни-агресора. Від’їзд був названий втечею, викликаним підозрою в причетності до скоєння низки тяжких економічних злочинів, скоєних на посаді глави ДУСі. Весною 2005 року українські правоохоронці поставили Бакаю перевищення і зловживання службовими повноваженнями, незаконне відчуження державного майна, в тому числі готелів, київського Експоцентру і кримських оздоровниць. Було встановлено, що відомство Бакая незаконно витратило понад 800 млн.грн.

Довгий час Бакай значився у розшуку Інтерполу, в зв’язку з чим не міг виїжджати за межі Росії, побоюючись арешту. Однак в 2006 і 2007 рр. українські суди двох інстанцій позбавили Бакая від кримінального переслідування.

У листопаді 2008 року колегія суддів палати кримінальних справ Верховного Суду України визнала закриття кримінальних справ стосовно нього незаконним.